Bedrijfswagen en Bestelbus Occasion Lease aabod
Ben je startende ondernemer of ZZP’er? En overweeg je voor je bedrijf een bedrijfswagen occasion te leasen? Dan ben je zeker niet alleen. Steeds meer loodgieters, elektriciens, ZZP-bezorgers en andere kleine ondernemers beginnen de voordelen van een jong gebruikte bedrijfsauto te ontdekken.
In dit artikel leggen we uit waarom het leasen van een tweedehands bedrijfswagen interessant kan zijn. We leggen uit hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden. Wil je direct weten hoeveel voordeliger het leasen van een gebruikte bestelbus is? Scroll dan direct naar beneden voor een rekenvoorbeeld.
Wil je toch een nieuwe bedrijfswagen leasen? Dat kan met operational lease.
Waarom is het leasen van een tweedehands bedrijfswagen interessant?
Tenzij je te maken hebt met een expert, is het aan de buitenkant vrijwel niet te zien of je nu met een tweedehands bestelwagen te maken hebt of met een nieuwe. Ook rijdt een wagen van een paar jaar oud vaak net zo goed als een nieuwe. Alleen: het maandbedrag dat je betaalt voor het leasen van een tweedehands leasewagen is een stuk lager dan voor het leasen van een nieuwe.
Een occasion leasen is kortom gewoon goedkoper dan een nieuwe bestelbus leasen. De reden hiervoor is simpel: het leasebedrag wordt bepaald aan de hand van de dagwaarde van een auto, en een gebruikte bus is minder waard dan een nieuwe. Wist je bijvoorbeeld dat een nieuwe bestelbus na één jaar al 30% van zijn waarde heeft verloren en na drie jaar al de helft? Dat scheelt!
Daarnaast kun je de wagen, net als wanneer je deze zou kopen, op de balans zetten en mag je hem houden als de leasetermijn is verstreken. Zo kun je dus direct de btw aftrekken, gebruik maken van de investeringsaftrek en je mag de afschrijving aftrekken van de winst.
Hoe werkt het leasen van een bedrijfswagen occasion?
Het leasen van een occasion bedrijfsauto werkt op dezelfde manier als het financial leasen van een nieuwe (bedrijfs-) auto. Je kiest hiervoor een gebruikte bestelbus uit ons aanbod (of ergens anders, dat kan namelijk ook). Je geeft dan aan dat je deze financial wilt leasen, waarna onze leaseadviseurs contact met je opnemen.
Het op deze manier leasen van een gebruikte bestelwagen kun je vergelijken met het nemen van een hypotheek op een (gebruikt) huis. De leasemaatschappij betaalt voor jou de bedrijfswagen. Vervolgens betaal jij de leasemaatschappij maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag is deels aflossing en voor een klein deel rente. Aan het eind van de leasetermijn is de bedrijfsauto afbetaald en is hij helemaal van jou.
Waar moet ik rekening mee houden als ik een gebruikte bedrijfswagen lease?
Wanneer je een gebruikte bedrijfsauto leaset, zijn er ook enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen is dit een leasevorm op basis van financial lease. Dat wil zeggen dat in de leaseprijs enkel de kosten voor het busje zelf zijn opgenomen. De verzekering, wegenbelasting en het onderhoud dien je dus zelf te regelen. Daarnaast moet je rekening houden met de volgende punten:
- Je kunt minder afschrijven;
- De onderhoudskosten zullen wat hoger zijn;
- Let op de bijtelling.
Afschrijving tweedehands bestelwagen
Omdat de waardevermindering bij een tweedehands bestelbus minder snel gaat dan bij een nieuwe, kun je er ook minder afschrijving voor aftrekken van je winst. Daarom heb je wat minder belastingvoordeel bij tweedehands auto’s.
Extra onderhoudskosten
Bij tweedehands auto’s is de bijtelling relatief hoog, omdat deze wordt berekend aan de hand van de nieuwwaarde van een auto, en dus niet op basis van de dagwaarde. Je hoeft echter alleen bijtelling te betalen als je de wagen ook privé gebruikt (meer dan 500 kilometer per jaar). De oplossing is dus simpel: rijd alleen zakelijk in je bestelbus en voorkom hoge bijtelling.
De belastingdienst heeft het ondernemers met bestelbusjes wat dit betreft makkelijk gemaakt. Je hoeft hiervoor namelijk alleen een verklaring in te dienen op de website van de belastingdienst. Vervolgens word je vrijgesteld van bijtelling.
Hoe groot is het financiële voordeel bij een tweedehands bestelbus leasen?
Het financiële voordeel dat je hebt als je een gebruikte bus leaset in plaats van een nieuwe is natuurlijk afhankelijk van welke bestelbus je precies wilt leasen. Daarbij geldt dat hoe ouder de bestelbus en hoe meer kilometers deze op te teller heeft, hoe groter het financiële voordeel zal zijn. Laten we echter eens kijken naar een voorbeeld uit de praktijk.
Voorbeeld: lease occasion Ford Transit
Eén van de meest populaire bedrijfswagens is de Ford Transit. Deze alleskunner is favoriet bij veel ondernemers in de klus- en transportsector.
Afhankelijk van de uitvoering betaal je voor het (financial) leasen van een nieuwe Transit met een looptijd van drie jaar tussen de 700 en 800 euro per maand aan de leasemaatschappij. Voor een tweedehands Transit van drie jaar oud betaal met eveneens een looptijd van drie jaar betaal je gemiddeld 350 euro per maand minder. Het blijkt dat dit per saldo in de praktijk echter slechts 160 euro per maand goedkoper is, onderhoud niet inbegrepen. Hoe dit komt? Dat lees je in onderstaand rekenvoorbeeld.
Waarschuwing: als je niet van cijfers houdt, kun je beter niet verder lezen en direct ons aanbod bedrijfswagens occasions bekijken!
Rekenvoorbeeld
We moeten niet alleen kijken naar de leaseprijs per maand. Ook het verschil in afschrijving en restwaarde moeten we meenemen. Nieuw kost een Transit gemiddeld zo’n 25.000 euro (ex BTW), terwijl de waarde na drie jaar gedaald zal zijn naar 12.500 euro en na zes jaar naar 9000 euro. Dat betekent dat je bij een nieuwe in drie jaar tijd 12.500 euro voor zou kunnen afschrijven, terwijl je bij een tweedehands slechts 3500 euro kunt afschrijven.
Dat betekent ook dat je bij het leasen van een nieuwe transit na drie jaar een wagen ter waarde van 12.500 euro hebt. Bij het leasen van de gebruikte heb je na drie jaar een wagen ter waarde van 9000 euro.
Uitgaande van een belastingtarief van 38,1% heb je bij een nieuwe dus 0,381 x 12.500 = bijna 4800 euro belastingvoordeel in drie jaar tijd. Dat is 4800/36 = 132 euro per maand.
Bij de tweedehands Transit heb je 0,381 x 3500 = 1334 euro voordeel in drie jaar tijd. Dat is 1334/36 = 37 euro per maand. Bij het leasen van een nieuwe Transit heb je dus 95 euro meer belastingvoordeel per maand.
Maar: de kosten voor het leasen van een tweedehands Transit liggen gemiddeld tussen de 350 en 550 euro per maand. Dat is dus een verschil van gemiddeld 350 euro per maand ten opzichte van een nieuwe.
Dat betekent dus een voordeel van 350 – 95 = 255 euro per maand. Oftewel: 9180 euro over de gehele looptijd van je leasecontract.
Daarbij moeten we niet vergeten dat aan het eind van het contract de auto van jou is. Dat verschil in waarde moeten we meenemen in onze berekening. Aan het eind van het leasecontract is, zoals gezegd, de tweedehands Transit zo’n 3500 euro minder waard dan de (inmiddels ook tweedehandse) ‘nieuwe’. Daarom moeten we dit bedrag nog van het verschil aftrekken: 9180 -3500 = 5680 euro
Om een lang verhaal kort te maken: afhankelijk van de extra onderhoudskosten bespaar je dus tot zo’n 5700 euro in drie jaar tijd als je een Transit occasion bedrijfswagen leaset in plaats van een nieuwe. Dat is ongeveer 160 euro per maand.
Wil je meer weten over de kosten voor het leasen van een jong gebruikte bestelwagen bij zakelijkleasen.nl? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.