...

Als je als ondernemende Nederlander anno 2020 een auto wil leasen, heb je grofweg twee mogelijkheden: financial lease en operational lease. Veel ondernemers en ZZP’ers vragen zich af wat nou eigenlijk het verschil is tussen die twee en voor welke leasevorm ze zelf het best kunnen kiezen.

Daarom behandelen we vandaag alle vragen over de verschillen tussen financial leasen en operational leasen in 2020. Ook geven we je tips en advies om te bepalen welke leasevorm voor jou en je bedrijf het meest geschikt is.

Wat is operational leasen?

Operational leasen is de meest gangbare en tevens meest uitgebreide vorm van leasen. Hierbij huur je als bedrijf een (nieuwe) auto voor een bepaalde termijn van de leasemaatschappij. Je betaalt hier een vast bedrag per maand voor. De leasemaatschappij blijft economisch gezien eigenaar van de auto en is dus verantwoordelijk voor alle kosten en risico’s die het gebruik van de auto met zich meebrengt.

De volgende kosten zijn vrijwel altijd opgenomen in een operational lease contract:

  • Onderhoudskosten
  • Verzekering
  • Belastingen
  • Pechhulp
  • Reparatiekosten
  • Afschrijvingskosten

Daarnaast zien we tegenwoordig ook vaak dat brandstof- en laadkosten in het contract worden opgenomen.

Vind hier je toekomstige auto

[wd_asp id=1]

De voordelen van operational lease

Omdat de leasemaatschappij bij deze vorm van leasen de kosten en de risico’s op zich neemt, heb jij als leasende partij van tevoren een duidelijk overzicht van de maandelijkse kosten. Je weet precies wat je per maand moet betalen en hoeft je nergens zorgen om te maken. Zelfs als je een deuk rijdt en de auto wordt economisch total loss verklaard, kom je niet in de problemen. De leasemaatschappij regelt dan gewoon direct een andere auto voor je.

De aandachtspunten van operational lease

Hier staat tegenover dat je wel een prijs moet betalen voor die zekerheid en die service. Daarom is operational lease een dure vorm van leasen: je betaalt een hoog maandbedrag. Ook is het enkel mogelijk een nieuwe auto op deze manier te leasen.

Bovendien kun je de auto niet op de balans zetten, waardoor je deze niet kunt afschrijven. Ook kun je geen gebruik maken van de investeringsaftrek.

Je mag overigens wél de btw aftrekken en de leasekosten worden in Apeldoorn gezien als bedrijfskosten, waardoor ze dus aftrekbaar zijn van de winst. Per saldo zal operational leasen echter in de meeste gevallen duurder zijn dan financial leasen.

Wat is financial leasen?

Financial leasen houdt in dat je als ondernemer zelf financieel eigenaar wordt van de geleasede auto. In tegenstelling tot bij operational leasen komt de auto dus wel op de balans te staan. Ook bij deze vorm van leasen betaal je een vast bedrag per maand, maar is dit bedrag exclusief autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud en andere kosten die bij operational lease zijn opgenomen in het contract.

De financierende partij hoeft overigens geen autoleasebedrijf te zijn. Je kunt bij deze vorm van autoleasen vaak een auto kopen waar je maar wilt (dus ook een tweedehands wagen), die de leasemaatschappij dan voor je zal financieren. Dit gefinancierde bedrag betaal je vervolgens mét rente gedurende de looptijd van je contract terug. De auto dient als onderpand. Als de auto is afbetaald, is hij ook juridisch gezien van jou.

De voordelen van financial lease

Omdat je bij financial lease zelf direct eigenaar wordt van de auto, wordt dit door de fiscus gezien als een investering. Dit heeft een aantal grote voordelen:

  • Je kunt de afschrijving aftrekken van je winst;
  • De btw krijg je direct terug;
  • Je kunt gebruik maken van de investeringsaftrek.

Hierdoor profiteer je per saldo van een groter belastingvoordeel dan bij het operational leasen van een auto. Daarnaast mag je zelf bepalen waar en hoe je de auto laat onderhouden en hoe je hem verzekert. Ook hierdoor kun je flinke kosten besparen.

Tevens mag je bij deze leasevorm zoals gezegd ook kiezen voor een tweedehands auto. Zo bespaar je ook nog eens op aanschafkosten én afschrijving (want een tweedehands auto verliest minder van zijn waarde).

Kortom: deze manier van een auto leasen is vooral erg voordelig en flexibel.

De aandachtspunten van financial lease

Financial leasen kent ook enkele nadelen. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering en de risico’s zijn geheel voor jou. Dit brengt wat gedoe met zich mee, en als er iets is met je auto, krijg je niet even snel en gratis een nieuwe. Wanneer je bijvoorbeeld schade rijdt en geen gebruik maakt van een (dure) allriskverzekering, dien je zelf op te draaien voor de kosten. Dit kan grote problemen met zich meebrengen.

Tip bij financial leasen van een auto

Wij raden daarom iedereen die een auto financial leaset aan om een goede allriskverzekering af te sluiten. Dit kost je weliswaar wat meer, maar zo zit je toch net iets relaxter achter je stuur. Let er daarbij ook op dat je een goede nieuwwaarderegeling krijgt. Anders krijg je bij een eventueel total loss enkel de dagwaarde van je auto uitgekeerd, en die is veel lager dan de nieuwaarde. Hierdoor zou je alsnog in de schulden en problemen kunnen komen.

Welke leasevorm past bij jou?

Welke leasevorm voor jou het meest geschikt is hangt dus vooral af van de volgende factoren:

  • Hoeveel je er per maand voor over hebt;
  • Hoeveel gemak en service je verlangt;
  • In hoeverre je zelf bereid bent de risico’s te dragen.

Voor wie zo goedkoop mogelijk een auto wil leasen, kan het financial leasen van een tweedehands auto heel interessant zijn. Wie geld minder belangrijk vindt en gewoon makkelijk en snel een mooie nieuwe auto inclusief service wil leasen, kiest voor operational lease. En als je op een economische manier een nieuwe auto wilt, is het financial leasen van een nieuwe auto waarschijnlijk voor jou het meest interessant.

Het overgrote deel van de Nederlanders die zakelijk leasen gaat overigens nog altijd voor gemak en zekerheid. Ruim 89 procent maakt gebruik van operational lease, tegenover 11 procent die financial lease verkiest.

Wil je meer weten over welke leasevorm het best bij jou en je situatie past? Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak met één van onze leasespecialisten.

Advies nodig?

Neem contact op met ons