...

Door voordelig zakelijk een auto te leasen ben je verzekerd van een mooie auto tegen een laag vast bedrag per maand. Daarom kiezen steeds meer ZZP’ers en ondernemers ervoor om hun auto voordelig te leasen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat je écht goedkoop kunt leasen? En welk soort auto’s zijn interessant als je voordelig als een baas wilt rijden? Je leest het hier.

Tips om goedkoop zakelijk te leasen

Om op een voordelige manier zakelijk een auto te leasen, kun je natuurlijk kijken naar de voordeliger geprijsde mooie auto’s. Er zijn echter ook enkele slimme manieren waarop je relatief goedkoop toch een exclusieve wagen kunt rijden:

 • Lease een elektrische auto;
 • Kies een jong gebruikte auto;
 • Ga voor een bestelbusje.

Tip 1: Elektrisch leasen

De overheid stimuleert het rijden op elektriciteit. Daarom krijgen bedrijven en ZZP’ers die een elektrische auto leasen een groot aantal belastingvoordelen, waardoor het netto een stuk goedkoper wordt. Er zijn vier regelingen die ervoor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen als je elektrisch leaset:

 • De bijtelling voor elektrische auto’s bedraagt slechts 8% over de catalogusprijs tot €50.000, (tegenover 22% voor niet-elektrische auto’s);
 • Voor een elektrische auto hoef je geen wegenbelasting te betalen;
 • Ook hoef je geen BPM (een eenmalige heffing bovenop de BTW) te betalen;
 • Wanneer je gebruik maakt van financial lease, kun je gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Je mag dan 27% van de eerste €40.000, ofwel €10.800 van de winst aftrekken.

Bekijk hier ons lease-aanbod aan elektrische auto’s.

Vind hier je toekomstige auto

[wd_asp id=1]

Tip 2: Een jong gebruikte auto leasen

Een jong gebruikte auto is een relatief jonge tweedehands auto. Een typische jong gebruikte auto is twee à drie jaar oud en heeft 30.000 kilometer gereden. Zo’n wagen is dus niet meer splinternieuw, maar dat zie je er niet aan af. Meestal zien deze auto’s er nog uit als nieuw, rijden ze perfect en hebben ze nauwelijks onderhoud nodig.

Het leasen van een jong gebruikte auto is echter een stuk goedkoper dan het leasen van een nieuwe. Dit heeft vooral te maken met de afschrijving die zo’n auto al gehad heeft. Een auto verliest in zijn eerste levensjaren het snelst zijn waarde. Door hem pas na deze periode te leasen bespaar je op de afschrijving, wat je zult merken in je portemonnee.

Bekijk hier ons lease-aanbod aan jong gebruikte auto’s.

Tip 3: Kies een bestelbusje

Voor sommige ondernemers kan een bestelbus aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld als je onderneemt in de horeca of vaak spullen moet vervoeren. Twijfel je tussen het leasen van een personenauto en een bestelauto? Ga dan altijd voor die laatste. Het leasen van een bestelauto heeft namelijk enkele fiscale voordelen:

 • Je kunt gebruik maken van de investeringsaftrek. Hiermee kun je tot 28% van het investeringsbedrag, wat neerkomt op €8400 bij een gemiddelde bestelwagen ter waarde van €30.000, van de winst aftrekken. Let op: dit geldt enkel bij financial lease;
 • Je betaalt minder motorrijtuigenbelasting;
 • Je wordt vrijgesteld van BPM (de eenmalige heffing bovenop de BTW).

Voorwaarde is wel dat de wagen die je leaset ook daadwerkelijk een bestelwagen is en geregistreerd staat met een ‘grijs kenteken’. Ook is het belangrijk dat de kilometers die je ermee rijdt voor minimaal 10% zakelijk zijn. Kijk ook eens op de site van de Belastingdienst voor meer informatie hierover.

Voordelig rijden als een baas – Betaalbare mooie auto’s

Wanneer je indruk wilt maken met een spiksplinternieuwe personenauto tegen een laag maandbedrag, zijn twee soorten auto’s heel interessant. Als eerste zijn er de compacte, wendbare modellen die perfect zijn voor in de stad. Denk hierbij aan de volgende modellen:

Ten tweede zou je kunnen kijken naar de elektrische wagens. Als je echt als een baas wilt rondrijden kies je voor een Tesla of een Audi E-tron. Een nieuwe Model 3 rijd je bijvoorbeeld netto al voor 550 euro per maand, dankzij de lage bijtelling en de overige belastingvoordelen. Voor 200 euro minder beweeg je jezelf ook al heel royaal in een van deze auto’s:

Waarom is zakelijk leasen slimmer dan privé?

Als je ondernemer bent, heb je de keuze tussen privé een auto leasen en zakelijk leasen. Dit in tegenstelling tot consumenten: die kunnen alleen privé leasen. Het is vrijwel altijd slimmer om zakelijk te leasen, omdat je dan gebruik kunt maken van diverse belastingvoordelen voor bedrijven. Een leaseauto wordt namelijk gezien als een investering in je bedrijf.

De overheid weet als geen ander dat het de ondernemers zijn die het land laten draaien. Daarom stimuleert de overheid jou als ondernemer om te investeren. Naast de eerder genoemde milieu-investeringsaftrek bij elektrische auto’s en de investeringsaftrek bij bestelwagens zijn er nog enkele andere belastingvoordelen die je wél hebt als je zakelijk leaset, maar niet als je privé leaset. Welke dit precies zijn? Dat is afhankelijk van de leasevorm die je kiest.

Financial lease of operational lease – Wat kun je extra aftrekken?

Bij zakelijk leasen heb je grofweg de keuze tussen financial en operational lease. Het verschil zit hem vooral in het feit dat je bij financial lease zelf eigenaar wordt van de auto, terwijl bij operational lease de leasemaatschappij eigenaar blijft. Bij operational lease huur je de auto van de leasemaatschappij, terwijl deze bij financial lease voor je gefinancierd wordt. Deze financiering betaal je net als een lening vervolgens met rente terug aan de leasemaatschappij. Meer weten over deze leasevormen? Kijk hier voor meer informatie over de verschillen tussen operational en financial lease.

Extra belastingvoordeel bij financial lease

Omdat je de auto op de balans hebt staan en bovendien rente betaalt om de lening af te lossen, heb je de volgende fiscale voordelen:

 • Je kunt de afschrijving aftrekken van de winst;
 • Je kunt de rente aftrekken met de renteaftrek;
 • De BTW krijg je direct terug.

Extra belastingvoordeel bij operational lease

Hoewel bij operational lease de auto niet op de balans komt, worden de maandelijkse uitgaven aan je leaseauto wel gezien als bedrijfskosten. Ook deze zijn dus aftrekbaar van de winst. Hetzelfde geldt voor de btw: deze kun je aftrekken als voorbelasting bij de periodieke aangifte omzetbelasting.

Wil je weten welke leasevorm het best bij jou past en aansluit bij jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Advies nodig?

Neem contact op met ons