...

Het leasen van een goedkope elektrische auto wordt steeds aantrekkelijker. Elektrisch leasen was altijd al fiscaal aantrekkelijk, maar nu de auto’s goedkoper worden en een grotere actieradius hebben gekregen, kun je er eigenlijk niet meer omheen.

In dit artikel laten we je drie hele fraaie elektrische auto’s zien die je op dit moment zeer voordelig kunt leasen. Ook gaan we in op de kosten van elektrisch rijden in vergelijking met rijden op benzine of diesel en vertellen hoe het precies zit met zakelijke belastingvoordelen.

 Maar eerst: waarom kiezen steeds meer mensen voor een elektrische auto?

Waarom is elektrisch rijden zo aantrekkelijk?

Het is een feit dat rijden in een elektrische auto op veel vlakken beter is voor het milieu dan rijden in een benzine- of dieselauto. Door op elektriciteit te rijden spaar je de bewoners van de binnensteden, die geen last hebben van de fijnstof die je uitstoot. Ook stoot je geen stikstofoxiden (NOx) uit, waar de natuur van opknapt. Tot slot produceer je ook minder CO2, waar de planeet in zijn geheel je dankbaar voor zal zijn.

Kan het milieu je niks schelen? Dan nog zijn er hele goede redenen om te kiezen voor elektrisch.

Vind hier je toekomstige auto

[wd_asp id=1]

Goed voor je imago

Mensen doen graag zaken met een maatschappelijk bewuste ondernemer. En wat draagt nu meer uit dat je begaan bent met het lot van de wereld dan aankomen bij een klant in een elektrische auto? Niets toch?

Financieel aantrekkelijk

Als je alleen kijkt naar de maandelijkse leasekosten, is elektrisch rijden nog altijd iets duurder dan rijden op brandstof. Als je echter de vele fiscale voordelen meeneemt en rekening houdt met de lagere kosten voor ‘tanken’, is elektrisch leasen iets goedkoper.

Prima prestaties

Vroeger reden alleen idealisten in een elektrische auto, omdat de accu al leeg was voordat je uit de stad was en ze niet veel sneller gingen dan een scootmobiel. Die tijden liggen ver achter ons. Met een actieradius van meer dan 200 km hoef je als zakelijke rijder nooit bang te zijn dat je stil valt. Ook voor prestaties rijdt je tegenwoordig elektrisch: je zit meestal binnen elf seconden tot honderd en dan nog blijf je gaan.

Drie goedkope elektrische auto’s om te leasen

Het aanbod aan elektrische auto’s is tegenwoordig zeer ruim. Ook in de laagste prijscategorie vind je nu meerdere elektrisch aangedreven auto’s waarmee je hoe dan ook indruk zult maken op je klanten. We noemen er drie:

 • Renault Zoe
 • Nissan Leaf
 • Smart EQ Forfour

Renault Zoe

De elegant vormgegeven Renault Zoe heeft een theoretische actieradius van meer dan 300 km en komt standaard met een groot 7 inch touchscreen. Daarmee bedien je soepel de eveneens standaard meegeleverde cruise control en het geavanceerde navigatiesysteem. Voor minder dan €400,- per maand lease je hem al. Ben je bereid een paar tientjes extra neer te leggen? Dan krijg je er ook nog eens parkeersensoren, elektrisch inklapbare buitenspiegels en verwarmde stoelen bij.

Nissan Leaf

De Nissan Leaf is al jaren één van de bestverkochte elektrische auto’s. Dat is natuurlijk niet voor niets. Voor minder dan €400,- per maand lease je hem al en dan krijg je er een acceleratie van 0 – 100 in 8,6 seconden en een theoretische actieradius van 390 km (= 250 km in de praktijk) standaard bij. De Leaf is standaard ook zeer compleet uitgerust met onder andere Ledverlichting, e-Pedal en een regensensor.

Smart EQ Forfour

Met een leaseprijs vanaf €290,- per maand is de Smart EQ Forfour misschien wel de meest voordelig geprijsde elektrische leaseauto van het moment. Deze compacte stadsauto komt standaard met automatic climate control, een navigatiesysteem, park distance control en stoelverwarming. De praktische actieradius van 90 km is ruim voldoende in de stad, maar wel minder ideaal voor de interstedelijke forens.

Fiscale voordelen elektrische auto leasen

De belastingdienst ziet het leasen van en elektrische auto als een groene investering in je bedrijf. Daarom word je ervoor beloond op verschillende manieren. Net als bij het leasen van een ‘normale’ auto gelden de volgende regelingen:

 • Je kunt alle autokosten die je maakt aftrekken van de winst;
 • De btw krijg je direct terug;
 • Bij financial lease: de afschrijvingskosten mag je aftrekken;
 • Je dient bijtelling te betalen als je de auto ook privé gebruikt.

Bij het leasen van een elektrische auto profiteer je daarnaast nog van:

 • Je wordt vrijgesteld van wegenbelasting;
 • Er wordt geen BPM (een eenmalige heffing bovenop de BTW) geheven;
 • Bij financial lease: je mag gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit wil zeggen dat je 27% van de waarde van de auto (waarde tot €40.000) van je winst mag aftrekken.

Daarnaast gelden voor elektrische auto’s lagere bijtellingspercentages. Daar waar je bij een benzine- of dieselauto 22% van de nieuwwaarde per jaar bij je inkomen moet optellen, is dit bij een elektrische auto maar 8%. Dit scheelt netto al snel €200 per maand.

Oplaadkosten vs brandstofkosten auto

Ook wanneer je de kosten voor het opladen vergelijkt met de kosten voor het tanken, dan blijkt dat je over het algemeen een stuk goedkoper uit bent met een elektrische auto. Dit verschilt natuurlijk per auto en waar en hoe je hem oplaadt, maar per kilometer scheelt dit gemiddeld €0,07. Met 10.000 km op jaarbasis loopt dit op tot €700. Zie hiervoor ook onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld Nissan Leaf

De Nissan Leaf heeft een gemiddeld verbruik van 0,137 kWh per kilometer. Je kunt deze auto grofweg op drie manieren opladen, met drie verschillende gemiddelde tarieven per kWh:

 • Thuis opladen (€0,23);
 • Openbaar laadpunt (€0,36);
 • Snelladen (€0,69).

Laten we voor het gemak ervan uitgaan dat deze oplaadwijzen evenveel gebruikt worden. Dan is het gemiddelde tarief €0,42. Dit wil dus zeggen dat je voor 0,42 x 0,137 = 5,8 cent een kilometer kunt rijden in een Leaf.

Rijd je op benzine? Dan betaal je gemiddeld €1,75 voor een liter benzine. Zelfs met de meest zuinige stadsauto (die 1 op 20 rijdt), betaal je dan nog 1,75 / 20 = 8,7 cent per kilometer. Een kilometer met een gemiddelde benzineauto (die 1 op 14 rijdt), kost je 1,75 / 14 = 12,5 cent.

Kortom: ook al maak je regelmatig gebruik van de luxe snellaadpalen, je bespaart bijna 3 cent per kilometer ten opzichte van de zuinigste benzineauto’s en bijna 7 cent ten opzichte van een gemiddelde auto. Zo rijd je jezelf rijk!

Wil je meer weten over het leasen van een elektrische auto? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs

Advies nodig?

Neem contact op met ons