...

Voor ZZP’ers en startende ondernemers kan het leasen van een jong gebruikte auto heel interessant zijn. Hoewel niet meer nieuw, zijn deze wagens vaak nog net zo goed. Alleen: het leasen ervan is voordeliger. Toch zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je tweedehands besluit te leasen.

Daarom vertellen we je in dit artikel waarom deze leasevorm voor jou interessant kan zijn en waar je op moet letten. Benieuwd wat je daadwerkelijk bespaart als je jong gebruikt leaset in plaats van nieuw? Ga dan direct naar het rekenvoorbeeld.

Wat is een jong gebruikte auto en waarom is leasen interessant?

Een jong gebruikte auto is een tweedehands auto die nog relatief nieuw is. Er zijn geen vaste definities, maar een typische jong gebruikte auto is twee à drie jaar oud en heeft 30.000 kilometer op de teller. Dat wil niet zeggen dat een wat oudere of jongere auto met een andere kilometerstand geen jonge occasion kan zijn. Leeftijd en kilometerstand zijn immers ook maar getallen.

Waar het om gaat is dat de auto aan de ene kant niet meer nieuw is, waardoor hij al relatief veel afschrijving heeft gehad. Aan de andere kant vertoont hij nog geen problemen en mankementen, waardoor je ervan uit kunt gaan dat de onderhoudskosten laag zullen zijn. Op deze manier heb je het beste van twee werelden: je betaalt een tweedehands prijs, maar krijgt de kwaliteit van een nieuwe auto.

Een bijkomend voordeel van een occasion leasen is dat deze direct leverbaar is. Voor nieuwe modellen gelden soms wachtrijen. Ook kan het een paar weken duren voordat de wagen rijklaar is. Op een jonge tweedehands moet je vrijwel nooit langer dan een week wachten.

Een jong gebruikte auto leasen met financial lease

Bij zakelijkleasen.nl heb je de keuze uit een ruim aanbod aan jong gebruikte auto’s. Deze worden aangeboden via de zeer aantrekkelijke financial leasevorm. Dit wil zeggen dat je als ondernemer direct zelf financieel eigenaar wordt van de auto. De leasemaatschappij schiet het aankoopbedrag als het ware voor, waarna je iedere maand een deel aflossing (en een klein deel rente) aan de maatschappij betaalt. Aan het eind van de leasetermijn is de auto afbetaald en is hij helemaal van jou.

Vind hier je toekomstige auto

[wd_asp id=1]

Fiscale voordelen jonge occasion financial leasen

Dit is de meest voordelige vorm van leasen. Niet alleen kun je tegen een laag maandbedrag de auto leasen, je kunt de auto ook direct op de balans zetten, zonder liquiditeitsverlies. Daardoor profiteer je direct van diverse fiscale voordelen:

 • Je kunt het hele btw-bedrag direct aftrekken;
 • Je mag gebruik maken van de investeringsaftrek (bij bestelwagens);
 • De afschrijving op de auto kun je aftrekken van de winst.

Waar moet je op letten?

Nu is het leasen van een jonge tweedehands auto ook weer niet allemaal rozengeur en maneschijn. Houd er rekening mee dat het enkel mogelijk is zo’n auto middels financial lease te leasen. Daarom ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud, wegenbelasting en verzekering, in tegenstelling tot bij het (operational) leasen van een nieuwe auto. Daarnaast dien je rekening te houden met:

 • De bijtelling
 • Minder fiscaal voordeel door lagere afschrijving;
 • Wat hogere onderhoudskosten.

Bijtelling op basis van nieuwwaarde

Wat veel mensen die tweedehands willen leasen nog wel eens vergeten, is de bijtelling. Deze wordt namelijk berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto, en niet op basis van de dagwaarde. Dit betekent in de praktijk dus dat je voor een auto van vijf jaar oud nog precies evenveel bijtelling betaalt als vijf jaar geleden, toen deze meer dan twee keer zoveel waard was als nu. Is dat krom? Misschien, maar het zijn wel de regels. Bovendien kun je dit makkelijk betalen met het geld dat je bespaart door de lagere leasekosten.

Lagere afschrijving

Een andere reden waardoor het nettoverschil tussen tweedehands en nieuw leasen kleiner wordt is de lagere afschrijving die je kunt aftrekken van de winst. Daardoor betaal je weliswaar minder voor de auto, maar dus ook meer belasting. Of dit veel uitmaakt lees je in onderstaand rekenvoorbeeld.

Hogere onderhoudskosten

Je mag ervan uitgaan dat alles met de auto in orde is, ook al is deze gebruikt. Je hebt dan ook gewoon recht op garantie, waardoor je nooit voor verrassingen kunt komen te staan. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat auto’s na drie à vier jaar toch wat onderhoudskosten met zich mee gaan brengen. Daarom is vanaf dat moment ook de APK verplicht (vanaf vier jaar bij benzine/elektrisch en vanaf drie jaar bij diesel).

Rekenvoorbeeld: Hoeveel bespaar je netto met het leasen van een jong gebruikte auto?

Situatie: je twijfelt tussen het voor 48 maanden zakelijk leasen van een nieuwe Mercedes A-klasse en een jong gebruikte auto uit 2016 met 30.000 kilometer op de teller. Je bent van plan de auto ook privé te gebruiken. Je hebt een belastbaar jaarinkomen van 35.000 euro. We gaan er even vanuit dat je geen noemenswaardige reparaties nodig hebt. Hoeveel bespaar je netto per maand als je de tweedehands A-klasse leaset? Antwoord: ongeveer 170 euro.

Om tot dit antwoord te komen zijn een aantal zaken van belang:

 • Leaseprijs tweedehands A-klasse per maand: €521,-
 • Leaseprijs nieuwe A-klasse per maand: €935,-
 • Fiscale waarde nieuwe A-klasse (gelijk aan de cataloguswaarde): €39.400,-
 • Fiscale waarde nieuwe A-klasse over 48 maanden: €26.004,-
 • Fiscale waarde A-klasse uit 2016: €21.945,-
 • Cataloguswaarde A-klasse uit 2016: €29.975,-
 • Fiscale waarde A-klasse uit 2016 over 48 maanden (restwaarde): €14.398,-
 • Bijtellingspercentage nieuwe A-klasse: 22%
 • Bijtellingspercentage A-klasse uit 2016: 25%
 • Tarief inkomstenbelasting: 38,1%

Kijken we enkel naar de leaseprijs (zonder bijtelling), dan zien we een groot verschil van 935 – 521 = €414,- per maand. In de praktijk is het verschil echter een stuk kleiner. We moeten namelijk rekening houden met de hogere restwaarde van de nieuwe auto, met de bijtelling en met het fiscale voordeel dat je hebt dankzij de afschrijving.

Laten we eerst dat eerste berekenen. Dit bedrag is wat je terug krijgt als je besluit de auto besluit te verkopen na vier jaar. Na vier jaar hou je met het leasen van een nieuwe A-klasse een auto ter waarde van €26.004,- over. Per maand (delen door 48) is dat €541,75. Bij het leasen van de tweedehands is dit €14.398,-, ofwel €299,95 per maand.

De waardevermindering in die vier jaar tijd mag je afschrijven. Bij de nieuwe A-klasse bedraagt deze waardevermindering 39.400 – 26.004 = €13.396,- is vier jaar tijd. Per maand is dat €279,08. Dit bedrag mag je aftrekken van de winst, waardoor je dus minder belasting betaalt: 279,08 x 0,381 = €106,33. Bij de tweedehands A-klasse is de waardevermindering 29.975 – 21.945 = €8030,- in vier jaar. Of per maand: €167,29 voor een belastingvoordeel van 167,29 x 0,381 = €63,74.

Hoe zit het met de bijtelling? Hiervoor nemen we het bijtellingspercentage, wat we vermenigvuldigen met de cataloguswaarde. Hier betaal je vervolgens extra belasting voor. Bij de nieuwe A-klasse is dit dus 0,22 x 39.400 x 0,381 = 3302,5 per jaar. Per maand is dit €275,21. Voor de tweedehands A-klasse bedraagt de netto bijtelling per jaar: 0,25 x 29.975 x 0,381 = €2855,12 per jaar. Dat is per maand €237,93.

Vervolgens tellen we leaseprijs per maand en de bijtelling bij elkaar op, en trekken daar het voordeel van de restwaarde en het fiscale voordeel vanaf. Zo krijgen we voor de nieuwe A-klasse: 935 + 275,21 – 541,75 – 106,33 = €562,13 per maand. Voor de tweedehands wordt dit 521 + 237,93 – 299,95 – 63,74 = €395,24 per maand.

Kortom: het nettoverschil bedraagt slechts 562,13 – 395,24 = €166,89 per maand. Dit betekent dus je iedere maand bijna 170 euro extra te besteden hebt als je een jong gebruikte auto leaset in plaats van een nieuwe.

Wil je meer weten over hoe het leasen van een jonge occasion in zijn werk gaat? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Advies nodig?

Neem contact op met ons