Alles over een auto leasen als ZZP’er

Ben je ZZP’er en zit je eraan te denken om een auto te leasen? Dan heb je grofweg drie opties:

 • Financial lease;
 • Operational lease;
 • Private lease;

In dit artikel leggen we uit hoe deze leasevormen werken. Ook vertellen we je met welke extra kosten je rekening moet houden en wat je kunt aftrekken bij de belasting. Tot slot geven we je belangrijke tips. Laten we echter eerst eens kijken hoeveel het leasen van een auto eigenlijk kost per maand en de extra kosten in de vorm van bijtelling.

Hoe duur is het leasen van een auto als ZZP’er?

Er is voor ieders budget wel een leaseauto te vinden. Net als bij een koopauto kun je het zo gek (of zuinig) maken als je zelf wilt. Zo is het al mogelijk een tweedehands SEAT Ibiza uit 2012 te leasen voor nog geen zestig euro per maand. Aan de andere kant van het prijzenspectrum vinden we Mercedessen, Tesla’s en BMW’s waar je makkelijk duizend euro of meer voor kunt betalen, afhankelijk van de leasevorm die je kiest. Naast het maandbedrag dat je betaalt aan de leasemaatschappij kun je nog extra kosten hebben. Denk hierbij aan:
 • Wegenbelasting
 • Onderhoud
 • Verzekering
 • Brandstof
Afhankelijk van de leasevorm zijn deze kosten inbegrepen in het maandelijkse bedrag dat je betaalt. En vergeet ook de bijtelling niet!

Vind hier je toekomstige auto

[wd_asp id=1]

Auto financial leasen ZZP

Wanneer je als ZZP’er een auto financial leaset, wordt je als bedrijf direct economisch eigenaar van de auto. Bij deze leasevorm leent de leasemaatschappij het geld voor de auto aan je, waarna jij de leasemaatschappij iedere maand een deel aan aflossing (plus rente) terugbetaalt. Omdat je direct eigenaar wordt, komt de auto dus op de balans te staan, wat enkele fiscale voordelen met zich meebrengt.

Het mooie van financial lease is dat je op deze manier in principe iedere auto kunt leasen, dus ook een tweedehands. Daarom kan financial lease erg goedkoop zijn. Bovendien mag je de auto aan het eind van leasetermijn houden. Houd wel rekening met bijkomende kosten bij deze leasevorm.

Met welke extra kosten moet ik rekening houden?

De volgende kosten zijn niet inbegrepen in een financial leasecontract en dien je dus zelf extra te betalen:

 • Wegenbelasting;
 • Afschrijving;
 • Onderhoudskosten;
 • Verzekering;
 • Brandstof;
 •  Bijtelling

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Alle kosten die je maakt voor de aanschaf, het onderhoud, de afschrijving, de verzekering en het gebruik van de auto zijn bij deze leasevorm fiscaal aftrekbaar (behalve de bijtelling natuurlijk). Ook kun je direct de btw terugkrijgen en mag je gebruik maken van de investeringsaftrek (bij een minimale waarde van € 2.300).

Bekijk hier ons aanbod financial leaseauto’s.

Auto operational leasen ZZP

Bij operational lease word je geen eigenaar van de auto. Je betaalt de leasemaatschappij een vast bedrag per maand. Voor dat bedrag mag je gebruik maken van de auto en wordt alles voor je geregeld: belasting, onderhoud, verzekering, pechhulp en soms zelfs brandstof en direct een vervangende wagen in geval van nood.

Verreweg de meeste auto’s in Nederland (69%) worden op deze manier geleased. Dit is niet verwonderlijk, want het is een heel eenvoudige en overzichtelijke manier van leasen. Je betaalt immers een vast bedrag per maand, bent overal voor verzekerd en hebt vrijwel geen extra kosten.

Hoe zit het met operational lease en extra kosten?

Behalve bijtelling als je de auto ook privé gebruikt, heb je geen extra kosten bij operational leasen. Meestal heb je wel de optie om tegen een korting ervoor te kiezen brandstof en vervangend vervoer niet in het contract op te nemen. Als je hiervoor gaat moet je dit logischerwijs wel extra zelf betalen.

Welke kosten kun je aftrekken?

Ook bij deze leasevorm zijn alle kosten aftrekbaar. Het bedrag dat je per maand betaalt kun je dus opvoeren als kosten waardoor je minder belasting hoeft te betalen. De btw kun je terugkrijgen bij de kwartaalaangifte omzetbelasting.

Private lease bij ZZP

Zo’n 18% van de Nederlandse leaseauto’s wordt met een private leasecontract afgenomen. Private lease werkt in principe hetzelfde als operational lease: alles wordt voor je geregeld, je wordt geen eigenaar van de auto en je betaalt de leasemaatschappij een vast bedrag per maand. Het verschil is alleen dat je het contract op naam van jou als privépersoon zet en niet op naam van je bedrijf.

Financieel voordeel private lease als zzp?

Toch kiezen veel ZZP’ers voor deze vorm van leasen. In eerste instantie lijkt dit niet zo slim, omdat je dan de leasekosten niet kunt aftrekken van de winst. Dat is waar, maar daar staat tegenover dat je geen bijtelling hoeft te betalen. Bovendien kun je de zakelijk gereden kilometers met je privéauto wel opvoeren als kosten voor €0,19 per kilometer, waardoor je ook een klein voordeel hebt.

Hoe zit het met bijtelling voor ZZP’ers die leasen?

De meeste freelancers gebruiken hun ‘auto van de zaak’ ook privé. Daarom zijn ze verplicht bijtelling te betalen. Hoe zit dat?

Wanneer je zakelijk leaset (operational of financial, dus niet private) en ook meer dan 500 privékilometers maakt, moet je hier extra belasting voor betalen. In Apeldoorn zien ze dit namelijk als een vorm van loon in natura. Rijd je minder dan 500 kilometer per jaar? Dan hoef je geen bijtelling te betalen, mits je dit kunt aantonen met een rittenregistratie.

De bijtelling dien je op te tellen bij je belastbare inkomen en daar betaal je dus vervolgens belasting over. Hoeveel de bijtelling in jouw specifieke geval zal zijn hangt af van drie dingen:

 • De cataloguswaarde van je auto;
 • Hoeveel procent belasting je betaalt (wat weer afhankelijk is van je jaar inkomen);
 • De CO2-uitstoot van je auto.

Dit bereken je vervolgens als volgt: neem het bijtellingspercentage dat bij de auto hoort (die is afhankelijk van de prijs en de uitstoot 8% of 22% voor nieuwe auto’s in 2020). Vermenigvuldig dit met de cataloguswaarde van de auto. Dit bedrag is het bedrag waar je extra belasting over betaalt, afhankelijk van je inkomen en het daarmee samenhangende belastingtarief.

Tips bij het leasen van een auto als freelancer

 • Houd er rekening mee dat je een negatieve BKR-registratie krijgt als je private leaset. Dit kan bijvoorbeeld je kansen op het krijgen van een hypotheek verkleinen.
 • Ga je voor financial lease? Zorg dan voor een goede allriskverzekering met een goede nieuwwaarderegeling. Anders loop je onnodig veel financieel risico bij schade en defecten!
 • Bedenk voordat je besluit te leasen wat je kunt missen per maand, en zoek aan de hand daarvan een auto.
 • Hoef je geen gemak en houd je ervan om dingen zelf te regelen en uit te zoeken? Ga dan voor financial lease, dit is over het algemeen het goedkoopst, maar wel wat meer regelwerk.
 • Wil je geen gedoe en gewoon snel en makkelijk een auto leasen? Kies dan voor operational lease of private lease.
 • Twijfel je tussen private leasen en operational lease? Bedenk dan allereerst of je een negatieve BKR-registratie kunt hebben. Pak vervolgens je rekenmachine, bedenk hoeveel je rijdt, welke auto je wilt en reken uit wat voordeliger is: bijtelling betalen, maar wel de kosten fiscaal aftrekken of belastingkorting krijgen per kilometer?

Heb je advies nodig over welke auto en welke leasevorm bij jou past? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.

Advies nodig?

Neem contact op met ons