Zakelijk Leasen met BKR? Dat kan met Financial Lease

Kun je zakelijk leasen met een BKR registratie? Het antwoord is, kort gezegd: ja, in veel gevallen wel. Maar het is afhankelijk van jouw exacte situatie óf en tegen welke voorwaarden je een auto kunt leasen. Door onze unieke samenwerkingen bieden wij ondernemers met een BKR registratie vaak toch de mogelijkheid om te leasen. Wil je weten of jij kunt leasen? Doe dan onze check:

Wat hebben wij van je nodig?

Wanneer je BKR registratie bestaat uit bijvoorbeeld een niet op tijd betaalde energierekening die 3-4 jaar geleden aan je aandacht ontsnapt is, terwijl je sinds je tijd financieel gezond bent geweest, dan is zakelijk leasen vaak nog steeds een optie.  Als je aan de andere kant nog betalingsachterstanden hebt en/of rekeningen waarop je rood staat dan wordt het een moeilijker verhaal.

De financiële situatie van de meeste ondernemers en ZZP’ers die bij ons een auto leasen, bevindt zich echter ergens in het midden. Twijfel je of je met jouw BKR registratie zakelijk een auto kunt leasen? En zo ja, welke en tegen welke voorwaarden? Doe dan de gratis BKR-check via het formulier hierboven. Dan bekijken we samen wat je mogelijkheden zijn. Let op: de voorwaarde hiervoor is dat je onderneming minimaal een jaar bestaat.

Wat is BKR?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Het BKR is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor een financieel gezond Nederland. Dit doen ze door alle kredietgegevens in Nederland te beheren. Wanneer een financiële instelling (bank, kredietverstrekker, telefoonprovider, leasemaatschappij) jouw een lening geeft, melden ze dit bij het BKR. Dit is verplicht. Op deze manier heeft het BKR dus een overzicht van alle leningen van alle Nederlanders en de manier waarop deze worden afgelost.

Dit overzicht kun je zelf inzien, maar is ook toegankelijk voor kredietverstrekkers waar jij aanklopt voor een lening, een hypotheek of bijvoorbeeld het zakelijk leasen van een auto. Zo krijgt een kredietverstrekker direct inzicht in jouw lopende leningen en je betaalgeschiedenis. Aan de hand van deze gegevens bepalen ze vervolgens of het verantwoord is jou een krediet te verstrekken (en dus of het voor jou eigenlijk wel slim is om er één te krijgen!)

Wat is een BKR registratie?

Een BKR-registratie krijg je wanneer je een lening met een waarde van 250 euro of hoger afsluit. Deze blijft dan vijf jaar staan. Dit is bijvoorbeeld ook het geval wanneer je rood kunt staan op je betaalrekening, wanneer je een creditcard hebt of wanneer je een telefoonabonnement inclusief telefoon hebt afgesloten (waarbij je dus feitelijk een telefoon op afbetaling hebt gekocht). Overigens staan studieleningen en hypotheken normaal gezien niet geregistreerd bij het BKR.

Het zal je niet verbazen dat ruim 11 miljoen mensen bij het BKR staan geregistreerd. Zo’n registratie is dan ook zelden een probleem, tenzij hij negatief wordt.

Wat is een negatieve BKR registratie?

Een registratie wordt negatief wanneer je een achterstand oploopt bij het aflossen van een lening of een krediet. Dit zal niet direct gebeuren wanneer je een enkele rekening te laat betaalt. Als je echter enkele maanden achter gaat lopen, geeft de kredietverstrekker dit door aan het BKR. Op dat moment krijgt je BKR registratie een codering die vijf jaar blijft staan: een negatieve BKR registratie.

Welke soorten negatieve BKR registratie zijn er? Coderingen

Er zijn verschillende coderingen die een negatieve BKR registratie aanduiden. Allereerst heb je code A (Achterstand). Dit betekent simpelweg dat je te laat bent met aflossen en je dus een achterstand hebt. Deze codering blijft vijf jaar staan na het krijgen van een code H (Herstel), of anders voor altijd. Code H betekent dat je de achterstand hebt opgelost en deze dus hebt herstelt.

Bij een code A wordt de situatie tevens aangeduid met een cijfercode. Deze betekenen het volgende:

Auto zakelijk leasen met BKR registratie als (ZZP-)ondernemer

Of je als ondernemer of ZZP’er met een BKR registratie een auto kunt leasen is zoals gezegd afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Een auto financial leasen is immers een vorm van lenen. Daarom checkt de leasemaatschappij jouw BKR voordat ze overgaan tot het aanbieden van een zakelijk leasecontract voor een auto of bedrijfswagen.

Vervolgens maken ze de volgende afweging: lopen ze risico bij het geven van een lening aan jou voor je auto? Daartoe vergelijken ze jouw BKR verleden met je huidige financiële situatie. Ook kijken ze naar het aantal openstaande leningen en maken ze aan de hand van je huidige inkomen een inschatting van hoeveel jij per maand kan missen. Zo bepalen ze of en tegen welke voorwaarden je welke auto (tot welk maandbedrag) mag leasen.

Auto financial leasen (ZZP) met BKR kan meestal in deze situaties

Financial lease (ZZP) van een auto met negatieve BKR registratie

Wanneer uit de BKR-check blijkt dat je een negatieve BKR codering hebt (met uitzondering van bovengenoemde gevallen), of je hebt wel erg veel lopende leningen, zal het lastig worden om zakelijk een auto te leasen. De leasemaatschappij zal het risico dat je de aflossing niet kunt betalen te hoog achten en je daarom geen krediet voor de auto verstrekken.

Er bestaat echter een uitzondering. Wanneer jij kunt aantonen dat je financieel gezien een goed jaar hebt gedraaid én dat de BKR registratie uit het verleden verklaarbaar is, kun je wellicht toch een auto leasen met financial lease. Met andere woorden: als je kunt laten zien dat het goed met je gaat en dat je geleerd hebt van je fouten, kun je een tweede kans krijgen.

Hulp nodig bij zakelijk een auto leasen met BKR registratie?

Twijfel je of je met jouw BKR registratie en je huidige financiële situatie in aanmerking komt voor het zakelijk leasen van een auto of bedrijfswagen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs of doe de gratis BKR check. Je weet dan vrijwel direct of zakelijk leasen met je BKR registratie mogelijk is.

Advies nodig?

Neem contact op met ons