...

Financial leasen als startende onderneming: Zo werkt dat!

Wanneer je net bent ingeschreven bij de KvK heb je natuurlijk nog geen omzet gedraaid. Desondanks heb je als starter wil mogelijkheden om te financial leasen. De sleutel zit hem vooral in het kiezen van een realistische leaseauto die binnen het budget van een startende onderneming valt. Kies je een te dure auto? Dan is het risico te hoog en wordt de leaseaanvraag vrij snel afgewezen. Onderstaand vind je een opsomming van de punten die het voor jou als starter of zzp’er wel mogelijk maken om een auto zakelijk te leasen.

Richtlijnen om zakelijk te leasen als starter:

 • Kies voor financial lease hier zijn geen (jaar) cijfers voor nodig
 • Met financial lease kun je al leasen vanaf dat je 10 dagen bestaat als onderneming
Hoeveel kan ik leasen?
 • Besta je korter dan 1 maand kies een leaseauto van max. €10.000 excl. btw
 • Besta je korter dan 3 maanden kies een leaseauto van max. €12.000 excl. btw
 • Besta je circa 7-10 maanden kies een leaseauto van max. €17.500 excl. btw
 • Besta je circa 1 tot 1,5 jaar kies een leaseauto van max. €20.000 excl. btw
Wat voor auto kan ik leasen?
 • Kies voor een auto met een kilometerstand onder de 175.000 km
 • Maak de leasetermijn niet te kort en kies tussen de 48 en 72 maanden
 • Kies een realistische occasion die past bij je bedrijfsactiviteiten
Wanneer je deze punten als richtlijn hanteert maak je als starter of zzp een sterk verhoogde kans om in aanmerking te komen voor een zakelijke leaseauto. Kies je een auto boven dit bedrag? Ga er dan vanuit dat je dit als aanbetaling zal moeten doen.

Kan ik operational leasen als startende onderneming?

Dit is de leasevorm waarbij alles is inbegrepen (verzekering, wegenbelasting, vervangend vervoer, onderhoud). Omdat operational leasen veel kosten met zich meebrengt voor de leasemaatschappij heb je als ondernemer altijd goede jaarcijfers nodig om all inclusive te kunnen leasen. Omdat starters vaak niet over jaarcijfers beschikken is het vrijwel niet mogelijk om hiervoor in aanmerking te komen. Vaak moet je ook ruim langer dan een jaar bestaan. Om deze reden kiezen veel zzp’ers en starters voor financial leasen.
financial lease of operational lease kiezen

Hoe werkt financial leasen?

Het financial leasen van een auto is vergelijkbaar met het afsluiten van een hypotheek voor je woning. De auto wordt voor je gefinancierd door een financieringsmaatschappij. Vanaf dit moment ben je direct economisch eigenaar van de auto en betaal je de auto in maandelijkse termijnen af. Het voordeel van financial leasen is dat dit toepasbaar is op alle occasions die bij autodealers in Nederland staan. Je hebt dus een enorm ruime keuze. De koopprijs wordt dan omgezet naar een leaseprijs.

Voordelen van financial leasen:

 • Direct economisch eigenaar
 • Alle fiscale aftrekposten
 • Keuze uit veel occasions met verschillende prijsklassen
 • Onbeperkt aantal kilometers
 • De auto is aan het einde van het leasecontract van jou
 • Veel meer mogelijkheden als starter of zzp

Bij financial leasen ben je zelf verantwoordelijk voor:

 • Het afsluiten van een verzekering
 • Wegenbelasting afdragen
 • Onderhoud en reparaties
 • Brandstofkosten

Vind hier je toekomstige auto!

Leasen als starter of zzp zonder aanbetaling

Als beginnende onderneming wil je natuurlijk zoveel mogelijk geld in je bedrijf houden. De meeste starters geven er dan ook de voorkeur aan om geen aanbetaling te doen. Dit is een extra reden om een leaseauto te kiezen binnen het gestelde budget voor starters. De kans is dan groot dat je geen aanvullende aanbetaling hoeft te doen.

Aanbetalen van de BTW

Houd er rekening mee dat de btw altijd aanbetaald moet worden. Deze wordt niet meegefinancierd omdat je de btw enkele maanden later weer terugkrijgt via de omzetbelasting. Echter snappen wij dat je als startend bedrijf niet zomaar enkele duizenden euro’s kunt missen al is het maar tijdelijk.

Wil je helemaal geen aanbetaling doen dan kun je het beste kiezen voor een MARGE-auto.

Dit zijn auto’s waar de btw in een eerder stadium al is betaald door een particuliere eigenaar. Simpel gezegd er zit dus €0 btw op de auto waardoor je deze niet hoeft aan te betalen.

Bestelbus of bedrijfswagen leasen als starter

Uiteraard kun je ook een bedrijfswagen financial leasen als starter. Het voordeel hiervan is dat je een ruime keuze aan bussen hebt die al helemaal aan je eisen voldoen. Omdat het gaat om occasions ben je veel voordeliger uit dan wanneer je een nieuwe bedrijfswagen zou moeten leasen. Daarnaast is het fijne dat je geen verantwoording hoeft af te leggen bij de leasemaatschappij bij deze leasevorm. Je bent dus vrij om zelf aanpassingen te maken aan de bus of desnoods een deukje te laten zitten. Wij hebben een brede selectie aan bestelbussen waar je uit kunt kiezen die uitermate geschikt zijn voor starters en zzp’ers.