Zakelijk leasen zonder aanbetaling

Ben je op zoek naar een zakelijke leaseauto zonder aanbetaling? Bij zakelijkleasen.nl is het mogelijk om een auto te leasen zonder aanbetaling. Ook voor starters en zzp’ers. Wel is het goed om op de hoogte te zijn van alle voor- en nadelen voor het zakelijk leasen van een auto zonder aanbetaling. Wil je direct weten wat wij voor je kunnen betekenen? Zoek dan een auto naar wens uit of vul ons aanvraag formulier in zodat wij je verder kunnen helpen. Benieuwd naar alle voor- en nadelen? Lees dan vooral verder dan brengen wij je helemaal op de hoogte.

Wij gaan het hebben over:

 • Aanbetaling van de BTW
 • Voorfinancieren van BTW door de bank
 • Aanbetaling d.m.v. eigen inleg
 • Wanneer is aanbetalen verstandig als zzp’er
 • Marge auto’s zonder BTW
 • Aanbetalen bij vrijstelling van BTW (zorg)
 • Aanbetaling bij operational lease

Vormen van aanbetalingen bij financial lease

Het doen van een aanbetaling is vrij gebruikelijk bij het afnemen van een financial lease auto, maar zeker niet verplicht. Bij deze leasevorm word je eigenaar van de auto en los je deze als het ware in termijnen af. Voor financial lease gelden er twee vormen van aanbetalingen:

 • Aanbetaling van de BTW
 • Aanbetaling van eigen inleg

Voorfinanciering van de BTW

In sommige gevallen financiert de bank of de financiersmaatschappij het aankoopbedrag van je zakelijke leaseauto exclusief BTW. Dit betekent dus dat je het resterende BTW bedrag zelf zal moeten betalen. De BTW kun je als ondernemer immers binnen enkele maanden terug krijgen van de Belastingdienst. Omdat de BTW kan oplopen tot enkele duizenden euro’s is echter niet ieder bedrijf of zzp’er in staat om dit bedrag enkele maanden te moeten missen. Niet gevreesd hier is een oplossing voor. Je kunt bij een financial leaseauto de btw laten voorfinancieren zodat je geen BTW aanbetaling hoeft te doen.

Dit werkt in 3 simpele stappen:

 1. De bank financiert het bedrag voor je auto inclusief btw
 2. Je krijgt de BTW terug van de Belastingdienst binnen enkele maanden
 3. Als je de BTW terug hebt betaal je de bank het voorgefinancierde bedrag terug

Op deze manier hoef je de BTW dus niet aan te betalen en houd je het geld binnen je bedrijf. Pas wanneer je de BTW terug krijgt na het doen van de omzetbelasting draag je dit bedrag af aan de bank die de BTW in een eerder stadium voor je betaald heeft.

Aanbetaling van eigen inleg

Sluit je een financial leasecontract af dan kun je ervoor kiezen om extra geld in te leggen om je maandbedrag verder te verlagen. Dit is optioneel en geheel aan jou om te bepalen. Het voordeel van een aanbetaling is dat het je positie bij de bank versterkt en hierdoor eventueel een duurdere leaseauto kunt aanschaffen. Een ander voordeel is dat je met een aanbetaling uit kan komen op een lager rentepercentage. Hierdoor betaal je minder over de gehele leasetermijn voor je zakelijke auto dan wanneer je géén aanbetaling doet. Deze keuze hiervoor ligt echter bij jou als ondernemer.

Het nadeel van een flinke aanbetaling is natuurlijk dat je in één keer een flinke som geld kwijt bent die je in de onderneming had kunnen investeren in plaats van in je financial leaseauto. Om deze reden kiezen veel zzp’ers en kleine bedrijven ervoor géén aanbetaling te doen.

Wanneer is aanbetalen verstandig als zzp’er?

Het doen van een aanbetaling is altijd een goed optie wanneer je ruim voldoende geld op je zakelijke rekening hebt staan en je onverwachtse kosten zou kunnen opvangen. Ben je een startende zzp’er of heb je minder liquide middelen tot je beschikking? Dan is het verstandiger om géén aanbetaling te doen. Voor startende ondernemers is het bijvoorbeeld ook handig om de BTW voor te laten financieren. Dit geeft je in een cruciale fase van je bedrijf voldoende financiële middelen tot je beschikking te hebben voor een sterke start.

Geen aanbetaling van BTW bij een marge auto

Mocht je niet in aanmerking komen voor voorfinanciering van de BTW of zoek je naar een andere optie? Dan kun je kiezen voor een marge auto. Dit zijn auto’s waar geen BTW op zitten waardoor je deze ook niet hoeft aan te betalen. Een marge auto is een auto waarbij de BTW en BPM al door een eerdere particuliere eigenaar (of ondernemer vrijgesteld van de btw) zijn betaald. Wanneer zij deze een auto nieuw kopen betalen zij BTW over de auto die zij niet terug krijgen van de Belastingdienst. Wanneer zij de auto aan bijvoorbeeld een dealer verkopen wordt de auto hierdoor een marge auto. De volgende eigenaar zal hierdoor geen BTW hoeven af te staan omdat dit dus al is gebeurd. Jou geluk dus.

De meeste occasions zijn echter BTW auto’s. Wanneer je kiest voor een marge auto is je keuze dus wat meer beperkt.

Aanbetaling bij vrijstelling van BTW (bijv. zorg branche)

Werk je in de zorg als zzp’er of in een andere sector die vrijgesteld is van BTW? Ook dan is het mogelijk om de BTW voor te financieren. Omdat je de BTW niet terug krijgt en dus niet na de omzetbelasting kunt terugbetalen aan de bank geldt hiervoor een andere regeling. Informeer hiernaar bij onze adviseurs. Natuurlijk kun je de BTW voor laten financieren maar we kunnen je alvast verklappen dat je als zorgmedewerker het voordeligst uit bent wanneer je kiest voor een margeauto. Deze zijn vrijgesteld van BTW waardoor je een lager maandbedrag en een lagere rente betaald.

Operational leasen in de zorg

Anders dan bij financial lease word je bij operational lease geen economisch eigenaar van de auto. Deze blijft op naam staan van de leasemaatschappij. Het is een all inclusive leasevorm waarbij er voor één vaste maandprijs alles aangeboden wordt (Auto, verzekeringen, belastingen, reparatie en onderhoud, vervangend vervoer). Deze leasevorm is vooral geschikt voor mensen die zorgeloos willen leasen en hier ook de inkomsten naar hebben. De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor de aangeven van BTW en andere belastingen. Een BTW aanbetaling over de waarde van de auto is dan ook niet nodig. Wel zit er BTW verwerkt in de maandelijkse leaseprijs. Ondanks er geen BTW aanbetaald hoeft te worden kan er bij opertional lease wel om borg worden gevraagd. Dit is vaak het bedrag voor één leasemaand.