Bekijk ons occasion lease aanbod
Kies een auto die bij jou past
Overweeg je om zakelijk een occasion te leasen? Dan ben je niet de enige. Steeds meer ondernemers beginnen de voordelen van het leasen van een tweedehands auto te ontdekken. Het is vaak simpelweg een stuk voordeliger dan een nieuwe auto leasen. Maar hoe werkt dat, een occasion van de zaak? En zijn er ook nadelen? En waar moet je op letten als je een tweedehands auto gaat leasen? De expert van zakelijkleasen.nl geeft antwoord.
Zakelijk een tweedehands auto leasen doe je zo
Het leasen van een (jong) gebruikte auto werkt op dezelfde manier als het financial leasen van een nieuwe auto. Hierbij kies je een auto uit ons aanbod (of ergens anders, dat kan ook). Vervolgens laat je ons weten dat je deze middels financial lease wilt financieren, waarna één van onze adviseurs contact met je zal opnemen.
Wanneer je op deze manier een tweedehands auto leaset, wordt je als ondernemer direct financieel eigenaar van de auto. De leasemaatschappij schiet de koopprijs van de auto als het ware voor, waarna jij de auto maandelijks dient af te lossen, inclusief rente natuurlijk. De auto komt dus direct op de balans te staan, wat enkele fiscale voordelen met zich meebrengt.
Occasion lease: de ideale leasevorm voor ZZP’ers
Vooral startende ondernemers en ZZP’ers die een auto nodig hebben, kiezen steeds vaker voor het leasen van een occasion. De reden hiervoor is simpel: je kunt op deze manier heel goedkoop toch in een mooie auto rijden. Aan de ene kant hoef je niet in één keer een groot bedrag uit te geven, zoals bij kopen. Aan de andere kant profiteer je door de lagere dagwaarde van een lager maandbedrag. Zo houdt je geld over om te investeren in de groei van je bedrijf.
Voordelen zakelijk leasen van occasion
Het zakelijk leasen van een tweedehands wagen heeft drie grote voordelen:
- Je betaalt een lager maandbedrag;
- Je kunt profiteren van fiscale voordelen;
- Je mag de auto houden na de leaseperiode.
Een laag maandbedrag
We noemden het net al, en dit is dé reden waarom tweedehands leasen zo aantrekkelijk is: het is goedkoper. Het maandbedrag wordt namelijk berekend aan de hand van de dagwaarde van de auto.
Door afschrijving is de dagwaarde van een gebruikte auto altijd lager dan die van een nieuwe. Wist je bijvoorbeeld dat een nieuwe auto na een jaar al 30% van zijn waarde heeft verloren? Over het algemeen geldt dat hoe ouder de auto is en hoe meer kilometers deze op de teller heeft, hoe lager de dagwaarde zal zijn, en dus hoe later het maandbedrag dat je moet betalen.
Fiscale voordelen
Omdat je de auto direct op de balans kunt zetten, kun je profiteren van een paar fiscale voordelen. Deze voordelen heb je ook wanneer je de auto zou kopen, maar niet wanneer je een nieuwe auto via standaard operational lease zou leasen. Dit zijn de volgende:
- Je krijgt direct de btw terug bij de aangifte omzetbelasting;
- De afschrijving op de auto kun je aftrekken van de winst;
- Je kunt gebruik maken van de investeringsaftrek (let op: de auto moet dan wel minstens € 2.301,- kosten).
Je mag de auto houden
Omdat je bij deze leasevorm de voorgeschoten koopprijs van de auto met een maandelijkse bedrag (en rente) terugbetaalt aan de leasemaatschappij, is de auto aan het eind van de leasetermijn helemaal van jou. Je kunt dit vergelijken met huizen en hypotheken: als je je huis hebt afbetaald bij de bank, is het ook van jou.
Aandachtspunten zakelijk leasen tweedehands auto
Tegenover deze voordelen staan echter ook enkele nadelen, die deels ook fiscaal van aard zijn. Daarnaast wordt bij deze leasevorm enkel de financiering voor je geregeld, en moet je de rest dus zelf regelen. Ook moet je rekening houden met hogere onderhoudskosten.
Fiscale nadelen
Er kleven twee fiscale nadelen aan het leasen van een occasion. Ten eerste moet je relatief veel bijtelling betalen, als je de auto ook privé wilt gebruiken. Dit zit zo: de bijtelling wordt berekend op basis van de nieuwwaarde van je auto, en dus niet op basis van de dagwaarde van de auto (een uitzondering hierop vormen zogenaamde youngtimers). Daarom is de bijtelling op een auto van drie jaar oud nog steeds net zo hoog als drie jaar geleden, ook al is de dagwaarde van de auto gehalveerd.
Ten tweede dien je rekening te houden met de lagere afschrijving ten opzichte van bij een nieuwe auto. Daardoor kun je minder afschrijving aftrekken van de winst, waardoor je minder belastingvoordeel hebt dan bij het leasen van een nieuwe auto.
Je moet meer zelf regelen
Bij het leasen van een tweedehands auto betaal je enkel voor de financiering van de auto, en dus niet voor extra services en zijn extra verplichte kosten niet inbegrepen in de prijs. Denk hierbij aan:
- Wegenbelasting;
- Verzekering;
- Onderhoud;
- Brandstof
Hogere onderhoudskosten
Een gebruikt auto heeft meer onderhoud nodig dan een nieuwe. Daarom kun je ervan uit gaan dat de onderhoudskosten bij een tweedehandse auto hoger zullen zijn dan bij een nieuwe.
Waar moet je op letten als je een tweedehands auto gaat leasen?
Nu je alle voordelen en nadelen van het leasen van een tweedehandsauto op een rijtje hebt, kun je een goede overweging maken bij het al dan niet kiezen voor deze leasevorm. Bedenk welke voordelen en nadelen belangrijk zijn voor jou, en welke minder. Ben je bijvoorbeeld iemand die graag alles zelf regelt en ben je niet van plan privé te rijden (omdat je een bedrijfswagen wilt leasen)? Dan is deze leasevorm perfect voor jou.
Tot slot willen we je nog enkele belangrijke tips niet onthouden. Let bij het leasen van een occasion altijd goed op dat je een goede verzekering neemt, dat de wagen goed onderhouden is en hou rekening met jouw fiscale situatie.
Occasion financial lease en verzekering
Het lijkt verleidelijk om je occasion goedkoop te verzekeren met een WA-verzekering. We raden je echter aan om bij deze leasevorm altijd gebruik te maken van een allriskverzekering. Als je namelijk schade rijdt, wil je niet iedere maand blijven betalen voor een auto die bijna niets meer waard is!
Onderhoud en garantie
Net als bij een nieuwe auto, mag je er bij een occasion vanuit gaan dat alles in orde is. Omdat de auto al gebruikt is kunnen er echter altijd verborgen mankementen zijn. Vraag daarom altijd naar de onderhoudsgeschiedenis. Let er ook op dat de dealer je de wettelijk verplichte garantie geeft, voor als er zich toch iets voordoet.
Wat handig is voor de belasting
Niemand betaalt graag meer belasting dan nodig. Over het algemeen zal iemand die een occasion leaset netto voordeliger uit zijn dan iemand die een nieuwe auto leaset. Er zijn echter uitzonderingen. Maak daarom voor jezelf altijd een berekening en houd rekening met de relatief hoge bijtelling voor tweedehands auto’s.
Kom je er niet uit of wil je meer weten over waar je op moet letten als ondernemer die een occasion wil leasen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.