Ben je ZZP’er en wil je een auto leasen? Dan heb je twee mogelijkheden: je leaset hem privé of je leaset hem zakelijk. In dit artikel gaan we in op de overeenkomsten en de verschillen tussen deze twee mogelijkheden. We bespreken de voordelen van zowel zakelijk als private lease en geven aan in welk geval private lease interessant kan zijn.
In de meeste gevallen zal zakelijk leasen echter je voorkeur hebben. Je kunt als zakelijke lessee dan nog kiezen tussen financial leasing en operational leasing. Ook hoe je hier een weloverwogen keuze in maakt vertellen we je hieronder.
De overeenkomsten tussen private lease en zakelijk lease
Bij zowel een zakelijk als een privé leasecontract krijg je direct een mooie auto tot je beschikking voor een vast bedrag per maand. Bij beide opties hoef je dus niet in één keer een groot bedrag uit te geven. In tegenstelling tot wanneer je een auto zou kopen houd je dus geld over, wat je kunt gebruiken voor investeringen.
Daarnaast kun je bij allebei kiezen uit alle nieuwe auto’s die er op de markt verkrijgbaar zijn. Ook kun je zowel zakelijk als privé kiezen voor zekerheid en service, met bijvoorbeeld opties voor een tankpas, pechhulp en vervangend vervoer.
Vind hier je toekomstige auto
Het verschil tussen zakelijk en privé leasen
Uiteraard zijn er ook grote verschillen tussen een auto van de zaak leasen en een auto als privépersoon leasen. Als je privé leaset, staat het contract op naam van jou als privépersoon. Dit in tegenstelling tot wanneer je zakelijk leaset: dan staat het contract op naam van je bedrijf.
Dit verschil merk je niet alleen als je kijkt van welke rekening het maandbedrag wordt afgeschreven. Er zijn twee zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste wordt het zakelijk leasen van een auto door de Belastingdienst gezien als een vorm van investeren. Daarom kun je die kosten aftrekken, in tegenstelling tot de leasekosten bij een privéleasecontract.
Ten tweede moet je extra betalen als je een auto van de zaak ook privé gebruikt. Bij meer dan 500 privékilometers per jaar moet je bijtelling betalen. Dit is niet het geval bij private lease.
Fiscale voordelen auto op de zaak als ZZP’er
- Je krijgt de BTW direct terug.
- Je kunt de leasekosten aftrekken van de winst (bij operational lease).
- Dit geldt ook voor de onderhoudskosten, wegenbelasting en brandstofkosten.
- De afschrijvingskosten zijn aftrekbaar van de winst (bij financial lease).
- Bij financial lease kun je gebruik maken van dezelfde voordelen als wanneer je de auto zakelijk koopt, zoals de milieu-investeringsaftrek (bij elektrische auto’s) van maximaal €10.800 en de investeringsaftrek (voor bestelbusjes) van 28% van de aanschafwaarde.
- Bij financial lease krijg je de rente die je betaalt terug met de renteaftrek.
Zakelijk leasen is (bijna) altijd goedkoper voor ZZP’ers
Dankzij al deze fiscale voordelen ben je vrijwel altijd voordeliger uit als je zakelijk leaset. De fiscale voordelen zijn namelijk vrijwel altijd groter dan de extra kosten door de bijtelling. Slechts in twee zeer uitzonderlijke gevallen is private leasen voor ZZP’ers voordeliger.
Een dure tweedehands auto leasen
Het eerste geval is wanneer je een tweedehands auto zou willen leasen met een hoge nieuwwaarde. Wat veel mensen niet weten is dat de bijtelling wordt berekend aan de hand van de nieuwaarde van de auto. Daarom betaal je relatief veel bijtelling bij het leasen van een tweedehands auto met een hoge cataloguswaarde (in vergelijking met de maandelijkse ‘kale’ leaseprijs). Door de lagere dagwaarde worden de fiscale voordelen dan weer kleiner. Er worden echter nauwelijks tweedehands auto’s voor private lease aangeboden, dus wat dit betreft heb je niet veel keuze.
Heel veel zakelijk rijden met je privéauto
Een ander geval zou zijn wanneer je juist met je private leaseauto heel veel zakelijke kilometers gaat maken. Je kunt namelijk jezelf een belastingvrije kilometervergoeding geven van €0,19 per kilometer. Daar zou je jezelf dus rijk mee kunnen rijden! Hier steken de private leasemaatschappijen echter een stokje voor, door hogere tarieven te rekenen als je meer kilometers gaat maken. Hierdoor wordt het voordeel opgeheven.
Wanneer is privé leasen aantrekkelijk bij ZZP?
Er is echter wel één situatie waarbij je een privéleasecontract zou kunnen overwegen, in plaats van de auto van de zaak. Dit is wanneer je nog niet goed weet of je wel ZZP’er blijft voor de duur van het leasecontract.
Als je een vijfjarig leasecontract hebt, en je besluit na drie jaar weer in loondienst te gaan, kun je niet zomaar de auto weer inleveren. Uiteraard kun je gewoon als ZZP’er ingeschreven blijven staan bij de KvK en alles laten zoals het is. De leasekosten aftrekken van de winst zal dan echter niet meer gaan, om de doodeenvoudige reden dat je geen winst maakt als je niet actief bent. Een private leasecontract moet je ook uitdienen, maar omdat dit niet op naam van je bedrijf komt, hoef je hier geen rekening mee te houden.
Operational lease als ZZP’er
Operational lease is een zakelijke leasevorm waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto. Dit betekent dus ook dat de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor de auto en de risico’s draagt. Daarom zitten alle extra kosten, zoals verzekering, wegenbelasting en onderhoud bij het contract inbegrepen.
Je kunt operational leasen zien als het voor lange tijd huren van een auto. Je betaalt een vast bedrag per maand, en bent daarvoor gegarandeerd van een goede auto. Deze leasekosten kun je aftrekken.
Deze leasevorm is perfect voor jou als:
- Veel gemak en service wilt;
- Op zoek bent naar zekerheid;
- Geen risico’s wilt lopen met je auto;
- Precies wilt weten hoeveel je per maand kwijt bent voor de auto.
Financial lease als ZZP’er
Financial lease is een zakelijke leasevorm waarbij je als ZZP’er direct economisch eigenaar wordt van de auto. Dit betekent dat de auto bij jou op de balans komt en dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud, de verzekering en het betalen van wegenbelasting. Ook de risico’s zijn voor jou.
Bij financial lease financiert de leasemaatschappij de auto voor je. Je kunt dit zien als een zakelijke lening voor je auto. Je krijgt direct het geld voor de auto. Vervolgens betaal je dit bedrag maandelijks in delen (plus rente) terug aan de maatschappij. Je mag vrijwel elke auto op deze manier laten financieren, dus ook een gebruikte.
Omdat de auto op de balans komt, kun je gebruik maken van diverse fiscale voordelen. Zo mag je de afschrijving aftrekken van de winst, net als de rente (met de renteaftrek).
Deze leasevorm is ideaal als:
- Je maximaal wilt profiteren van fiscale voordelen;
- Je de plaats waar de auto wordt onderhouden liever zelf kiest;
- Je voordelig een tweedehands auto wilt leasen.