Wil je als ZZP’er een taxi leasen? Dan vraag je jezelf vast af hoe je een goede taxi kiest. Het kiezen van een goede auto is namelijk een van de belangrijkste beslissingen die je als taxiondernemer moet nemen. Vooral nu de teruggave van de BPM is afgeschaft, is het belangrijker dan ooit hier goed over na te denken.

Maar hoe doe je dat? Hoe kies je een geschikte taxi? Wij denken dat je jezelf vooral de volgende vier zaken moet afvragen:

 1. Welke brandstof kies ik?
 2. Welke leasevorm past bij mij?
 3. Lease ik een nieuwe auto of tweedehands?
 4. Welk merk en model auto neem ik?

Als je voor jezelf een goede keuze kunt maken op deze vier punten, vind je vrijwel zeker een auto waar je geen spijt van zult krijgen als ZZP taxichauffeur.

Vind hier je toekomstige auto

[wd_asp id=1]

1. Welke brandstof kies je voor je leasetaxi?

Vroeger reden alle taxi’s op diesel. Dat is tegenwoordig wel anders. Je hebt tegenwoordig keuze uit een groot aantal types aandrijflijnen, die elk zo hun voordelen en nadelen hebben. We zetten ze op een rijtje:

 • Diesel
 • Benzine
 • Elektriciteit
 • Hybride
 • Waterstof

Dieselauto

Nog steeds is diesel een interessante brandstof voor je taxi. Diesel is goedkoop en als je dus veel rijdt (wat je als taxichauffeur hopelijk zult doen), ben je met diesel voordelig uit. Een nadeel van een dieselmotor is de relatief hoge BPM die je ervoor moet betalen. Een ander nadeel is de onzekere toekomst van diesel in de stad: het is mogelijk dat dieselauto’s over enkele jaren de binnensteden niet meer in mogen

Benzine

Rijden op benzine is per kilometer iets duurder dan diesel, maar heeft als voordeel dat er bij de verbranding minder CO en stikstof vrijkomt. Daarom worden auto’s op benzine wat minder zwaar belast met BPM (waardoor ze per maand iets goedkoper zijn om te leasen) en zullen ze minder snel geweerd worden uit milieuzones in de binnensteden.

Elektrische taxi leasen

Het leasen van een elektrische auto als taxi wordt steeds populairder. Belangrijke reden hiervoor is dat elektrische auto’s zijn vrijgesteld van BPM en dat je als ondernemer gebruik kunt maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA) bij het (financial) leasen van een elektrisch aangedreven auto. Hoewel de bruto aanschafprijs van de gemiddelde elektrische auto nog steeds hoger is dan die van een conventionele benzine of diesel, ligt het door deze regelingen netto dicht bij elkaar.

Andere voordelen van elektrisch taxiën zijn de lagere gebruikskosten en onderhoudskosten en het groene imago dat je er als ondernemer door krijgt. Een belangrijk nadeel voor taxichauffeurs is dat je niet even snel kunt tanken. Ook al maak je gebruik van snelladen, dan nog duurt een half uur om de accu op te laden. Ook de in de praktijk toch nog vaak tegenvallende actieradius is in dit verband een nadeel, omdat je dan dus vaker minstens een half uur moet staan laden.

Hybride (benzine & elektriciteit)

Een hybride combineert het beste van twee werelden: minder uitstoot, een groen imago en toch geen beperking qua actieradius. Hybrides zijn niet vrijgesteld van BPM, maar door de lage uitstoot geldt er meestal een laag tarief voor. Daar staat tegenover dat ook hybrides nog relatief duur zijn in de aanschaf.

Taxi op waterstof leasen

Een interessant alternatief voor de bovengenoemde vier is aandrijving op waterstof. Een waterstofmotor stoot namelijk ook geen CO2 uit, waardoor ook deze is vrijgesteld van BPM. Een groot nadeel van waterstof is dat je het nog vrijwel nergens kunt tanken. Hier komt echter verandering in, want bedrijven als Shell en BP hebben aangekondigd hierin te investeren.

2. Welke leasevorm kies je voor de taxi?

Wie een taxi leaset, kan daarbij kiezen uit twee leasevormen:

 • Financial lease
 • Operational lease

Wat zijn de verschillen en de voordelen per leasevorm?

Financial lease

Bij financial lease wordt je als ondernemer zelf direct financieel eigenaar van de auto. De leasemaatschappij financiert voor jou het aankoopbedrag van de auto, wat je vervolgens (met een klein deel rente) gedurende de looptijd van je contract met een vast bedrag per maand terugbetaalt. Hierbij dien je nog wel zelf de auto te verzekeren en ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.

De voordelen van financial lease:

 • Deze leasevorm is financieel voordelig;
 • Je kunt ook een tweedehands auto kiezen;
 • Je kunt gebruikmaken van diverse fiscale voordelen, zoals renteaftrek, afschrijvingsaftrek en de MIA (bij elektrische auto’s);
 • De auto is aan het eind van de leasetermijn helemaal van jou.

Lees hier meer over financial lease.

Operational lease

Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Dit betekent dat de leasemaatschappij ook verantwoordelijk is voor het onderhoud en de verzekering. Soms kan ook tanken, pechhulp en vervangend vervoer in het contract worden opgenomen. Dit is dus een hele complete manier van leasen. Ook bij deze leasevorm betaal je een vast bedrag per maand.

De voordelen van operational lease zijn:

 • De leasemaatschappij regelt alles voor je;
 • Je loopt geen risico’s met schade of technische defecten;
 • Je kunt de leasekosten aftrekken van je winst.

Lees hier meer over operational lease.

3. Lease je een nieuwe of jong gebruikte auto?

Veel ondernemers denken dat je altijd een nieuwe auto moet nemen als je een leaseauto kiest. Dat is niet waar. Met financial lease is het ook mogelijk een occasion te leasen voor je taxibedrijf. Waarom zou je dat doen? Of waarom ga je toch beter voor een nieuwe auto als taxi?

Voordelen tweedehands taxi leasen als ZZP

 • Het leasen van een tweedehands taxi is financieel aantrekkelijk;
 • Bij een occasion hoef je geen BPM te betalen.

Bekijk hier ons aanbod occasions.

Voordelen nieuwe taxi leasen als ZZP

 • Je hebt een auto in perfecte staat en een prachtige uitstraling;
 • Je kunt de auto zelf samenstellen;
 • Je kunt ook kiezen voor operational lease;
 • Je hebt meer belastingvoordeel;
 • Een nieuwe auto kost minder aan onderhoud.

4. Welk merk en model ga je leasen?

Een van de belangrijkste afwegingen bij het kiezen van een goede leaseauto als taxi is natuurlijk ook het merk en model. Nu heb je wat dit betreft enorm veel keuze, dus het is voor ons niet te doen hier alle auto’s die geschikt zijn als taxi op te noemen. Wel denken we dat een taxi altijd aan de volgende voorwaarden moet voldoen:

 • Een taxi moet ruim zijn;
 • Hij moet comfortabel zijn;
 • De auto moet betrouwbaar zijn;
 • Het imago is belangrijk;
 • De leaseauto moet betaalbaar zijn.

Traditioneel gezien zijn om al deze redenen vooral Mercedessen, BMW’s en Audi’s heel aantrekkelijk als taxi, maar met de afschaffing van de teruggave van de BPM denken we dat dit een stuk minder is geworden (totdat ook Mercedes elektrische auto’s op de markt brengt). Wij merken dat vooral de volgende modellen momenteel erg populair zijn als taxi:

Bekijk hier ons volledige aanbod leaseauto’s.

Heb je vragen over het leasen van een taxi als ZZP’er? Aarzel dan niet om gratis en vrijblijvend contact op te nemen met een van onze adviseurs.

Advies nodig?

Neem contact op met ons