Wat is Financial lease en hoe werkt het?

Door zakelijk een Tesla te leasen kun je relatief voordelig in een zeer luxe en comfortabele auto rijden. De auto’s van Elon Musk is dan ook enorm populair onder veel MKB’ers en succesvolle ZZP’ers. Overweeg ook jij een Tesla te leasen? Lees dan snel verder.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten bij het zakelijk leasen van een Tesla. We geven drie zeer goede redenen om een Tesla te leasen, leggen uit hoe het werkt met leasevormen en gaan in op de twee meest spraakmakende Teslamodellen: Model 3 en Model S.

Drie redenen om een Tesla te leasen

Bij het kiezen van een nieuwe (lease-) auto hanteert iedereen zo zijn eigen criteria. De een wil vooral een auto om indruk te maken op zijn of haar klanten. De ander wil vooral voordelig een mooie auto om naar het werk te rijden en klanten te bezoeken. En weer een ander denkt vooral aan de toekomst van de planeet. Wat je criteria ook zijn, grote kans dat je uitkomt bij een Tesla, want deze voldoet namelijk aan alles.

Een Tesla is een auto met aanzien

Wanneer je bij een potentiële klant aan komt rijden en je stapt uit je Tesla, heb je de opdracht al voor de helft binnen. De auto’s ogen flitsend, zijn snel, comfortabel en staan wereldwijd bekend als milieuvriendelijk, innovatief en vooruitstrevend. Rijdend in een Tesla heb je niets meer uit te leggen: het is direct duidelijk dat het goed gaat met de zaken, dat je open staat voor nieuwe ontwikkelingen en dat je geeft om de planeet.

Elektrisch rijden spaart het milieu

Door in een Tesla te rijden in plaats van een brandstofauto, spaar je het milieu. De elektrische motor stoot namelijk geen koolstofmonoxide (CO), roet of stikstofoxiden (NOx) uit. Daardoor zorgt een Tesla niet voor luchtvervuiling. Ook produceert een Tesla geen broeikasgassen (zoals CO2), welke de belangrijkste oorzaak vormen van de opwarming van de aarde.

Het leasen van een Tesla is fiscaal zeer aantrekkelijk

Dat je met een Tesla het milieu spaart is overigens niet alleen onze persoonlijke mening. Ook de overheid is het hiermee eens. Daarom wordt het leasen van een Tesla beloond door de belastingdienst. Dit gebeurt op vier manieren:

  • Er geldt een lagere bijtelling van 8% over de catalogusprijs tot €50.000 (tegenover 22% voor niet-elektrische auto’s);
  • Ten tweede komen elektrische auto’s in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) van 27% over de eerste €40.000, ofwel €10.800. Let op: dit geldt enkel bij financial lease;
  • Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting;
  • Ook hoeft er geen (een eenmalige heffing bovenop de BTW) te worden betaald bij een Tesla.

Daarnaast mag je bij het leasen van een Tesla natuurlijk ook gewoon gebruik maken van de fiscale voordelen die iedere autolessee (een mooi woord voor wie een auto leaset) krijgt. Zo krijg je de btw altijd terug en afhankelijk van de leasevorm kun je de leasekosten aftrekken van de winst (bij operational lease) of kun je gebruik maken van de renteaftrek, en de aftrek van afschrijvingskosten (bij financial lease).

Hoe werkt zakelijk leasen? - Twee leasevormen

Het zakelijk leasen van een Tesla kan grofweg op twee manieren. Je kunt hiervoor gebruik maken van operational lease en van financial lease. Wat is het verschil?

Tesla operational leasen

Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de Tesla. Als bedrijf of ZZP’er huur je de elektrische auto voor een bepaalde termijn voor een vast bedrag per maand. Bij deze leasevorm is de maatschappij verantwoordelijk voor onder andere de verzekering, wegenbelasting, het onderhoud en eventuele pechhulp. Deze zaken worden daarom ook in het contract opgenomen en die hoef je dus niet zelf te regelen. Vaak worden bij het operational leasen van een Tesla ook laadkosten inbegrepen in het contract.

Tesla financial leasen

Als je gebruik maakt van financial lease wordt je als bedrijf direct zelf eigenaar van de Tesla. Dit betekent dat de auto op de bedrijfsbalans komt en dat de verantwoordelijkheid voor het onderhoud, verzekering en wegenbelasting voor jou is. Daarom zijn de kosten hiervoor niet in het contract inbegrepen. Omdat de auto op de bedrijfsbalans komt kun je wel gebruik maken van diverse fiscale regelingen in jouw voordeel, waaronder de milieu-investeringsaftrek en renteaftrek. Ook kun je de afschrijving aftrekken van de winst.

Wil je weten welke leasevorm het best bij jou past? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

Tesla Model 3 leasen

Model 3 is de weinig originele naam van het immens populaire nieuwste model van de Amerikaanse elektrische autofabrikant. Verder heeft de auto vier wielen en een stuur, maar daar houdt het wel op met dingen die standaard zijn aan de bolide.

De voordelig geprijsde Model 3 is standaard voorzien van een dual-motorsysteem, waarbij de voor- en achteras worden aangedreven door aparte motoren voor een optimale wegligging. Ook is het dak van supersterk glas dat wel drie keer het eigen gewicht van de Tesla kan dragen: superveilig dus. Het interieur is minimalistisch vormgegeven, maar standaard voorzien van een groot bedieningsscherm waarin werkelijk alle intelligentie uit Silicon Valley in samen komt.

Afhankelijk van de uitvoering hoef je je met een actieradius van 409 tot 560 km geen zorgen te maken dat je onderweg naar werk stilvalt. En met een acceleratie van 0 tot 100 in 3,4 tot 5,6 seconden zul je ook zelden te laat komen.

Kosten leasen Tesla Model 3

De standaarduitvoering van de Model 3 heeft een fiscale waarde van 47.800 euro. Als je hem koopt betaal je dus in één keer dit bedrag. Als je hem leaset voor 60 maanden betaal je netto (dus met alle fiscale voordelen eraf en bijtelling erbij) ergens tussen de 550 en 600 euro per maand, afhankelijk van de leasevorm en jouw persoonlijke situatie.

Wil je meer weten over Model 3? Lees dan hier meer informatie over het leasen van een Tesla Model 3.

Tesla Model S leasen

Model S is het vlaggenschip van Tesla en is dan ook zo ontworpen. Het is een prachtige sedan met tal van innovatieve functies, zoals een autopilot voor op de snelweg, full-led-koplampen en een 17-inch touchscreen waarmee je onder andere kunt navigeren en het klimaat in de wagen tot op een tiende van een graad nauwkeurig kunt afstellen.

Het model is er nu nog met twee motoren, maar in 2020 komt de nieuwe versie met maar liefst drie afzonderlijke motoren uit. Het basismodel met twee motoren heeft een actieradius van 480 km en rijdt binnen 4,6 seconden 100 km/u. De snelste versie vliegt naar 100 in 2,7 seconden.

Kosten leasen Tesla Model S

Een Model S is direct helemaal van jou als je nu € 87.800 overmaakt op de rekening van meneer Musk. Leasen is voordeliger dan kopen, maar wel een stuk duurder dan het leasen van een Model 3. Verwacht hier netto tussen de 1300 en 1600 euro per maand aan kwijt te zijn bij een looptijd van vijf jaar, afhankelijk van de leasevorm en jouw persoonlijke situatie.

Meer weten over Model S? Kijk dan hier voor meer informatie over een Tesla Model S leasen.

Heb je vragen over het leasen van een Tesla of over de leasevormen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.