Bekijk ons volledige lease aanbod en vind je toekomstige auto
Kies de occasion die bij jou past
Ben je ZZP’er of ondernemer en wil je voordelig een mooie auto tot je beschikking hebben? Dan kan het zakelijk leasen van een tweedehands auto heel interessant zijn. In dit artikel vertellen we je er alles over. We leggen uit waarom tweedehands leasen zoveel wordt gedaan en hoe het precies werkt. Benieuwd wat het netto kost? Lees dan hieronder over de kosten per maand.
Voordelen van een gebruikte auto leasen ten opzichte van kopen
Steeds meer ondernemers kiezen voor het leasen van een auto in plaats van er één te kopen. Afgelopen jaar werden er 9,9% meer auto’s geleaset dan het jaar daarvoor. De reden daarvoor is simpel: door te leasen krijg je zonder liquiditeitsverlies direct een mooie auto tot je beschikking. Je hoeft niet in één keer een groot bedrag uit te geven zoals bij kopen. Op deze manier houd je geld over. Geld om te investeren in de groei van je bedrijf.
Veel mensen denken dat een tweedehands auto leasen uiteindelijk een stuk duurder is dan kopen. Want, zo redeneren ze, leasen is een soort lenen, en voor lenen betaal je rente, dus uiteindelijk ben je duurder uit. Dit is slechts ten dele waar, want de rente die je betaalt kun je zakelijk aftrekken met de renteaftrek. Daardoor krijg je tot 51,75% van de rente die je betaalt gewoon weer terug!
Hoe werkt het leasen van een occasion van de zaak?
Het zakelijk leasen van een tweedehands auto werkt net als het leasen van een nieuwe auto met financial lease. Het verschil is alleen dat je een lager maandbedrag betaalt. Dit heeft te maken met het feit dat een occasion al een groot deel afschrijving heeft gehad. Daardoor heeft hij een lagere dagwaarde en moet je dus minder betalen.
Tweedehands auto financial lease
Tweedehands leasen gaat altijd op basis van financial lease. Bij deze leasevorm komt de auto direct bij jou op de balans te staan. Je wordt dus direct financieel eigenaar van de wagen. De leasemaatschappij financiert voor jou de auto, waarna je voor de duur van het contract de maatschappij terugbetaalt met een vast maandelijks bedrag, plus een klein deel rente.
Omdat je zelf financieel eigenaar bent van de auto, ben je zelf verantwoordelijk voor:
- Onderhoud;
- Verzekering;
- Wegenbelasting;
- Pechhulp;
Dit is dus hetzelfde als wanneer je een tweedehands auto zou kopen. Op deze manier kun je ook zelf je garage kiezen en zelf bepalen waar je hem verzekerd.
Wat is de leeftijd van een gemiddelde tweedehands leaseauto?
Bij het leasen van een tweedehands auto ben je niet gebonden aan leeftijd of kilometerstand. Zo is het mogelijk om een auto van vorig jaar te leasen met 2500 kilometers op de teller. Ook kun je een auto van 10 jaar oud en met meer dan 100.000 gereden kilometers leasen.
Toch kiezen de meeste ondernemers die tweedehands leasen voor een auto van gemiddeld twee tot drie jaar oud met zo’n dertig- tot veertigduizend kilometer op de teller. Een te nieuwe auto kan namelijk nog vrij duur zijn, omdat deze nog weinig afschrijving heeft gehad. Het leasen van een te oude auto op zijn beurt brengt vaak hoge onderhoudskosten met zich mee. Door dus te gaan voor de gulden middenweg profiteer je van het beste van twee werelden: een lage dagwaarde én lage onderhoudskosten.
Fiscale voordelen tweedehands auto zakelijk leasen
De belastingdienst ziet het leasen van een tweedehands wagen als een investering. Daarom word je vanuit Apeldoorn beloond op een aantal manieren:
- De btw krijg je direct terug;
- De afschrijving mag je aftrekken van de winst;
- De overige autokosten, zoals wegenbelasting, brandstof, verzekering en onderhoud kun je ook aftrekken;
- Je mag gebruik maken van de renteaftrek;
- Lease je elektrisch? Dan kun je ook gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA);
- Lease je een bestelwagen? Dan mag je ook gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
Bijtelling bij een tweedehands auto
Wanneer je een zakelijke auto ook privé gebruikt, moet je bijtelling betalen. Dit geldt vanaf 500 privékilometers per jaar. De bijtelling wordt berekend aan de hand van het bijtellingspercentage wat bij een auto hoort. Zo hebben nieuwe auto’s op benzine en diesel een bijtellingspercentage van 22%. Bij elektrische auto’s is dit 8%. Voor auto’s uit eerdere jaren gelden soms andere percentages, maar deze worden altijd vermeld bij de offerte.
Dit bijtellingspercentage dien je te vermenigvuldigen met de nieuwwaarde van de auto (dus niet met de dagwaarde!). Dat bedrag tel je op bij je belastbaar inkomen. Hier betaal je vervolgens belasting over.
Lees hier meer over bijtelling.
Hoeveel kost het zakelijk leasen van een tweedehands auto netto?
De maandprijs die per auto wordt vermeld in ons aanbod is de prijs die je maandelijks aan de leasemaatschappij dient te betalen. Veel mensen willen echter weten wat ze netto kwijt zijn bij het zakelijk leasen van een occasion. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de auto die je wilt leasen. Onder andere de volgende factoren spelen hierbij een rol:
- Je inkomen en het daarmee samenhangende belastingtarief;
- De nieuwwaarde van de auto;
- De dagwaarde van de auto;
- Het bijtellingspercentage dat bij de auto hoort;
- Of je een allriskverzekering neemt (wat we overigens aanbevelen);
- Het aantal kilometer dat je per jaar rijdt.
Wil je weten hoeveel het leasen jou netto kost per maand? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.