Ben je ZZP’er of Mkb’er en wil je zakelijk een auto leasen? Dan kun je kiezen uit verschillende leasevormen. Steeds meer ondernemers kiezen tegenwoordig voor financial lease. Deze leasevorm combineert namelijk de voordelen van kopen met die van ‘standaard’ operational lease.
Maar wat is financial lease eigenlijk? En hoe werkt het? En waarom is dat eigenlijk zo interessant voor ZZP’ers en ondernemers? Waar moet je rekening mee houden? Lees snel verder voor alle antwoorden op al je vragen over financial lease.
Vormen van leasen voor Mkb’ers en ZZP’ers
Er zijn verschillende leasevormen voor zowel ondernemers als consumenten. Voor consumenten is er private lease. Hierbij huur je als privépersoon voor langere tijd een auto op basis van een leasecontract. Wanneer je een onderneming hebt kun je in principe kiezen uit operational lease en financial lease. Wil je meer weten over operational lease en de opties die je hierbij hebt? Lees dan hier meer over operational lease. Wil je weten hoe financial lease werkt? Lees dan gewoon verder.
Vind hier je toekomstige auto
Wat is financial lease? – Hoe het werkt
Bij financial lease koop je als onderneming een auto, die de leasemaatschappij voor je financiert. Je neemt dus als het ware een zakelijke lening. Vervolgens betaal je deze lening iedere maand met een vast bedrag, bestaande uit een deel aflossing en een deel rente, terug aan de leasemaatschappij.
Deze leaseconstructie heeft drie gevolgen:
- Je wordt direct financieel eigenaar van de auto
- Aan het eind van de leaseperiode mag je de auto houden
- Enkel de aankoopprijs van de auto wordt gefinancierd, wat betekent dat je zaken als verzekering, onderhoud en wegenbelasting zelf nog moet regelen.
Aanbetaling en slotsom
Vaak is het mogelijk om voor aanvang van de leaseperiode al een aanbetaling te doen en een slotsom in te stellen. Deze kun je in veel gevallen zelf bepalen.
Door een aanbetaling te doen kun je de kosten voor het leasen omlaag halen. Je betaalt dan vooraf al een deel van de aankoopprijs van de auto, waardoor je minder hoeft te lenen en dus in totaal minder rente betaalt. Hierdoor gaat ook je maandbedrag omlaag.
Ook door te werken met een slotsom kun je de je maandelijkse lasten verlagen. Deze slotsom is het bedrag dat je op het eind van de leasetermijn nog dient te betalen als je de auto wilt overnemen. Houd er dus rekening mee dat de auto nooit helemaal van jou is voordat je deze slotsom hebt betaald. Vaak wordt daarom de verwachte restwaarde als slotsom gebruikt. Zo kunt u er altijd voor kiezen de auto over te nemen voor de echte waarde of gewoon een nieuwe te nemen, zonder gedoe met de verkoop van je oude leaseauto.
Verplichte extra kosten bij financial leasen
- Onderhouds- en reparatiekosten
- Afschrijvingskosten
- Wegenbelasting
- Verzekering (zie verderop voor meer informatie over verzekeringen)
- Pechhulp
- Bijtelling
- Brandstofkosten
Financial lease occasion of nieuw
Waarom is financial lease zo interessant?
Fiscale voordelen
1. Aftrek btw
De auto wordt direct bedrijfseigendom, waardoor je de btw direct kunt aftrekken bij de aangifte omzetbelasting.
2. De afschrijvingskosten kun je ieder jaar in mindering brengen op de bedrijfsresultaten, waardoor je minder winstbelasting hoeft te betalen.
Investeringsaftrek – Als je meer dan € 2300,- investeert in een bestelbus (dus niet in een personenauto) mag je gebruikt maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) van 28%.
3. Renteaftrek – De rente die je betaalt bovenop de maandelijkse aflossing, kun je terug krijgen van de belasting door gebruik te maken van de renteaftrek.
4. Milieu-investeringsaftrek (MIA) – Bij het leasen van een zuiver elektrische auto (dus geen hybride), mag je gebruik maken van de MIA. Hierdoor mag je nog eens 27% van het aankoopbedrag aftrekken van je winst.
Wat zijn de risico’s bij financial lease?
Omdat financial lease een vorm van lenen is, zijn er ook risico’s aan verbonden. Het is belangrijk om je te realiseren dat je een contract aangaat, waarbij je jezelf dus verplicht voor één of meerdere jaren maandelijks een behoorlijk bedrag uit te geven. Vraag jezelf dus af of je de voor de looptijd van het contract gegarandeerd bent van voldoende inkomen. Als dit niet lukt kun je in financiële problemen komen, wat heel ellendig is.
Tip: kies een goede verzekeringen
Dit garanderen kan tot op een bepaalde hoogte door jezelf goed te verzekeren. Als ondernemer is het bijvoorbeeld belangrijk om een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Zo ben je verzekerd van inkomen in geval van ziekte of wanneer je een ongeval krijgt. Ook een aansprakelijkheidsverzekering kan grote onverwachte uitgaven voorkomen.
Vergeet ook niet de auto allrisk te verzekeren. Meestal zal dit overigens ook verplicht worden gesteld door de leasemaatschappij, omdat autoschadereparaties een dure grap zijn die lessees zich meestal niet kunnen veroorloven. Let daarbij op een goede nieuwwaarderegeling. Zo’n regeling garandeert dat je genoeg krijgt uitgekeerd in het onfortuinlijke geval de auto total loss raakt.
Advies nodig?
