Wat is Financial leasen?

Het afsluiten van een financial leasecontract is vergelijkbaar met het afsluiten van een hypotheek. De leasemaatschappij financiert het voertuig en vervolgens los je dit bedrag maandelijks af met wat rente erbovenop. Je bent hierdoor direct economisch eigenaar van het voertuig waardoor je in aanmerking komt voor alle fiscale aftrekposten. Het aantal kilometers dat je mag rijden is onbeperkt en je hebt een keuze uit een ruim aantal occasions. Aan het einde van het leasetermijn betaal je het ingestelde slottermijn aan de leasemaatschappij. Hierna is de auto volledig van jou en betaal je geen maandelijkse termijnen meer.

Leaseprijs exclusief verzekering, wegenbelasting en onderhoud

Omdat je economisch eigenaar bent van het voertuig ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een verzekering, onderhoud en de wegenbelasting. Deze zitten niet in het leasetermijn verwerkt. Het voordeel hiervan is dat je zelf de vrije keuze hebt waardoor je vaak voordeliger uit bent. Houd er bij het kiezen van een leaseauto dus rekening mee dat deze kosten er nog bovenop komen.

De voordelen van financial leasen op een rijtje:

 • Alle fiscale voordelen (investerings- en renteaftrek)
 • Het voertuig kan op de balans worden gezet (fiscaal afschrijven)
 • Veel ruimere keuze uit occasions uit iedere prijscategorie
 • Meer mogelijkheden als starter en mogelijk zonder jaarcijfers
 • Direct economisch eigenaar
 • Invloed op je eigen leasebedrag met een aanbetaling en slottermijn
 • De auto is aan het einde van het leasecontract afbetaald en van jou
 • Zelf de keuze en controle over de verzekering, onderhoud en reparatie
 • Het voertuig geldt als zijn eigen onderpand
 • Lage en voorspelbare maandelijkse kosten
 • Tussentijds boetevrij aflossen
 • De aanbetaalde BTW is terug te vorderen via de omzetbelasting
 • Keuze uit een margeauto of een afgeprijsde occasion

Het verschil met operational lease in het kort

Bij operational lease huur je als het ware de auto in tegenstelling tot financial lease waar je de auto actief aan het aflossen bent. Bij operational lease wordt de auto dan ook op het einde van het leasecontract ingeleverd. Bij operational lease zit de wegenbelasting, verzekering en onderhoud in het leasebedrag inbegrepen. Omdat het bijna altijd gaat om een nieuwe tot vrije nieuwe auto gaat zijn de maandelijkse kosten vaak hoog. Met financial lease heb je een veel bredere keuze uit occasions in elke prijscategorie waardoor je makkelijker een auto vindt binnen je leasebudget. Bij financial lease ben je direct economisch eigenaar waardoor je gebruik kan maken van alle fiscale aftrekposten. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van het voertuig waardoor deze niet op je eigen balans kan worden gezet.
* Onze occasions worden alleen aangeboden als financial lease

Begrippen

Slottermijn
Het slottermijn is een bedrag dat je aan het einde van de looptijd betaalt aan de leasemaatschappij. Het slottermijn is vaak gebaseerd op de restwaarde van de auto na afloop van de leaseperiode. Echter kun je het slottermijn omhoog of omlaag bijstellen om zo je maandtermijn te veranderen. Na het voldoen van het slottermijn aan het einde van je leasecontract is de auto volledig van jou en betaal je geen maandelijkse termijnen meer. Omdat het ingestelde slottermijn redelijk gelijk staat aan de restwaarde kun je er ook voor kiezen (na voldoening van het slottermijn) om de auto te verkopen om zo het slottermijn wat je hebt moeten betalen terug te verdienen.

BTW (van te voren aan te betalen)
Het bedrag aan BTW dat aanbetaald moet worden. Dit bedrag krijg je via de omzetbelasting terug van de belastingdienst (tenzij je in een sector werkzaam bent die vrijgesteld is van BTW). Wil je liever geen BTW aanbetalen dan kun je ook kiezen voor een margeauto. Dit zijn auto’s waarvan de BTW al in een eerder stadium is afgedragen door een particulier. Op de website hebben wij een speciale filter voor margeauto’s.

Leasebedrag
Het leasedrag is de aankoopprijs van de auto verminderd met de BTW en een eventuele aanbetaling.

Looptijd
De looptijd geeft het aantal maanden aan dat je leasecontract duurt. Een langere looptijd zorgt voor lagere maandelijkse kosten.

Aanbetaling
Een aanbetaling is een optioneel bedrag dat je vooraf kunt betalen om de maandelijkse leaseprijs te verlagen. Het kan hier gaan om een extra inleg, de inruilwaarde van je huidige auto of een combinatie daarvan.