Wat is financial lease?

Ben je ZZP’er of Mkb’er en wil je zakelijk een auto leasen? Dan kun je kiezen uit verschillende leasevormen. Steeds meer ondernemers kiezen tegenwoordig voor financial lease. Deze leasevorm combineert namelijk de voordelen van kopen met die van ‘standaard’ operational lease.

Maar wat is financial lease eigenlijk? En hoe werkt het? En waarom is dat eigenlijk zo interessant voor ZZP’ers en ondernemers? Waar moet je rekening mee houden? Lees snel verder voor alle antwoorden op al je vragen over financial lease.

Vormen van leasen voor Mkb’ers en ZZP’ers

Er zijn verschillende leasevormen voor zowel ondernemers als consumenten. Voor consumenten is er private lease. Hierbij huur je als privépersoon voor langere tijd een auto op basis van een leasecontract. Wanneer je een onderneming hebt kun je in principe kiezen uit operational lease en financial lease. Wil je meer weten over operational lease en de opties die je hierbij hebt? Lees dan hier meer over operational lease. Wil je weten hoe financial lease werkt? Lees dan gewoon verder.

Vind hier je toekomstige auto

[wd_asp id=1]

Wat is financial lease? – Hoe het werkt

Bij financial lease koop je als onderneming een auto, die de leasemaatschappij voor je financiert. Je neemt dus als het ware een zakelijke lening. Vervolgens betaal je deze lening iedere maand met een vast bedrag, bestaande uit een deel aflossing en een deel rente, terug aan de leasemaatschappij.

Deze leaseconstructie heeft drie gevolgen:

Je kunt financial leasen dus zien als een investering in je eigen auto. Het mooie is dat niet alleen wij dit zo zien, maar ook de belastingdienst. Zij zal je hiervoor belonen met diverse fiscale voordelen. Scroll naar beneden voor meer informatie over fiscale voordelen bij financial lease.

Aanbetaling en slotsom

Vaak is het mogelijk om voor aanvang van de leaseperiode al een aanbetaling te doen en een slotsom in te stellen. Deze kun je in veel gevallen zelf bepalen.

Door een aanbetaling te doen kun je de kosten voor het leasen omlaag halen. Je betaalt dan vooraf al een deel van de aankoopprijs van de auto, waardoor je minder hoeft te lenen en dus in totaal minder rente betaalt. Hierdoor gaat ook je maandbedrag omlaag.

Ook door te werken met een slotsom kun je de je maandelijkse lasten verlagen. Deze slotsom is het bedrag dat je op het eind van de leasetermijn nog dient te betalen als je de auto wilt overnemen. Houd er dus rekening mee dat de auto nooit helemaal van jou is voordat je deze slotsom hebt betaald. Vaak wordt daarom de verwachte restwaarde als slotsom gebruikt. Zo kunt u er altijd voor kiezen de auto over te nemen voor de echte waarde of gewoon een nieuwe te nemen, zonder gedoe met de verkoop van je oude leaseauto.

Verplichte extra kosten bij financial leasen

Wanneer je een auto financial leaset, betaal je enkel voor de aanschaf van de auto zelf. Daarom is dit een voordelige leasevorm, maar houd er rekening mee dat de volgende kosten verder voor je eigen rekening zijn:
Overigens pakt het feit dat je dit zelf moet regelen meestal uit in je voordeel. Je kunt immers zelfs je garage kiezen en zelf bepalen welke verzekering je neemt. Door dit handig te doen is het mogelijk een aardig bedrag per maand uit te sparen.

Financial lease occasion of nieuw

Het is bij financial lease niet alleen mogelijk een nieuwe auto te leasen. Ook het leasen van een jong gebruikte auto behoort tot de mogelijkheden. Dit biedt kansen voor beginnende ondernemers en ZZP’ers die hun maandlasten laag willen houden. Een gebruikte auto leasen is namelijk een stuk goedkoper is dan een nieuwe auto leasen. Houd er echter rekening mee dat het verschil netto wat kleiner zal zijn dan het lijkt, omdat je minder fiscaal voordeel hebt bij het leasen van een occasion en de restwaarde lager is.

Waarom is financial lease zo interessant?

Zoals we al aangaven is financial lease interessant omdat het de voordelen van kopen combineert met de voordelen van operational lease. Net als bij operational lease hoef je niet in één keer het gehele bedrag te betalen, waardoor je geen liquiditeitsverlies lijdt. Ook krijg je geen negatieve BKR-registratie. Daardoor houd je geld over en kun je investeren in bedrijfsmiddelen en de groei en toekomst van je bedrijf. Net als bij het kopen van een auto komt de wagen direct op de balans te staan. Dit in combinatie met het feit dat de belasting het leasen ziet als een investering, zorgt voor mooie fiscale voordelen.

Fiscale voordelen

1. Aftrek btw 
De auto wordt direct bedrijfseigendom, waardoor je de btw direct kunt aftrekken bij de aangifte omzetbelasting.
2. De afschrijvingskosten kun je ieder jaar in mindering brengen op de bedrijfsresultaten, waardoor je minder winstbelasting hoeft te betalen.
Investeringsaftrek – Als je meer dan € 2300,- investeert in een bestelbus (dus niet in een personenauto) mag je gebruikt maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) van 28%.
3. Renteaftrek – De rente die je betaalt bovenop de maandelijkse aflossing, kun je terug krijgen van de belasting door gebruik te maken van de renteaftrek.
4. Milieu-investeringsaftrek (MIA) – Bij het leasen van een zuiver elektrische auto (dus geen hybride), mag je gebruik maken van de MIA. Hierdoor mag je nog eens 27% van het aankoopbedrag aftrekken van je winst.

Wat zijn de risico’s bij financial lease?

Omdat financial lease een vorm van lenen is, zijn er ook risico’s aan verbonden. Het is belangrijk om je te realiseren dat je een contract aangaat, waarbij je jezelf dus verplicht voor één of meerdere jaren maandelijks een behoorlijk bedrag uit te geven. Vraag jezelf dus af of je de voor de looptijd van het contract gegarandeerd bent van voldoende inkomen. Als dit niet lukt kun je in financiële problemen komen, wat heel ellendig is.

Tip: kies een goede verzekeringen

Dit garanderen kan tot op een bepaalde hoogte door jezelf goed te verzekeren. Als ondernemer is het bijvoorbeeld belangrijk om een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Zo ben je verzekerd van inkomen in geval van ziekte of wanneer je een ongeval krijgt. Ook een aansprakelijkheidsverzekering kan grote onverwachte uitgaven voorkomen.

Vergeet ook niet de auto allrisk te verzekeren. Meestal zal dit overigens ook verplicht worden gesteld door de leasemaatschappij, omdat autoschadereparaties een dure grap zijn die lessees zich meestal niet kunnen veroorloven. Let daarbij op een goede nieuwwaarderegeling. Zo’n regeling garandeert dat je genoeg krijgt uitgekeerd in het onfortuinlijke geval de auto total loss raakt.

Advies nodig?

Neem contact op met ons