Wat is operational lease?

De meest gebruikte zakelijke leasevorm in Nederland is operational lease. Ruim 89% van de ondernemers die een auto leaset doet dit op deze manier. Maar wat is operational lease eigenlijk? Welke subvormen zijn er? Hoe zit het met de belasting? En waarom kiezen zoveel ondernemers ervoor om gebruik te maken van operational lease? Hieronder lees je alle antwoorden.

Wat is operational lease?

Operational lease is een zakelijke leasevorm waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto. Als bedrijf huur je voor een bepaalde termijn de (nieuwe) auto voor een vast bedrag per maand. Omdat de leasemaatschappij eigenaar blijft, loop je zelf geen risico’s en is de maatschappij verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de verzekering en het onderhoud.

Een andere zakelijke leasevorm is financial lease. Het voornaamste verschil tussen deze leasevormen is dat je bij financial lease wél eigenaar wordt van de auto. Bij financial lease draag je hierdoor zelf de risico’s en ben je zelf verantwoordelijk voor onder andere verzekering en onderhoud.

Vind hier je toekomstige auto

Zoeken
Generic filters

Operational lease geeft zekerheid

Deze leasevorm is perfect voor ondernemers die geen risico’s willen lopen en zeker willen zijn van het altijd een goede auto tot de beschikking hebben. Met name bij full operational lease (zie hieronder) heb je nergens meer omkijken naar. De leasemaatschappij regelt alles voor je, zelfs pechhulp en vervangend vervoer in geval van nood. Je betaalt hier een vast bedrag per maand voor, ongeacht problemen of mankementen. Zo heb je zekerheid en weet je altijd waar je aan toe bent.

Waar moet je rekening mee houden bij deze leasevorm?

Omdat alles voor je geregeld wordt, hoef je in principe nergens rekening mee te houden. Ook qua boekhouding is operational lease stukken simpeler dan financial lease. Je hoeft immers enkel de leasekosten af te trekken en hoeft niet om te kijken naar de verschillende regelingen waar je met financial lease wel gebruik van moet maken. Denk hierbij aan de renteaftrek, de investeringsaftrek, milieu-investeringsaftrek (bij elektrische auto’s) en natuurlijk het aftrekken van de afschrijvingskosten van de winst. Overigens kunnen de netto maandelijkse kosten bij operational lease hierdoor wel iets hoger uitvallen.

Verschillende vormen van operational leasen

Naast de gangbare full operational leasevorm bestaat er ook netto operational lease. Hieronder leggen we uit wat dit is. Ook kan bij zowel full als netto operational lease nog worden gewerkt met een open en een gesloten calculatie. Ook daar lees je hieronder meer over.

Full operational lease

Full operational lease is de meest uitgebreide vorm van leasen en de vorm die verreweg het meest wordt gebruikt. Bij full operational lease wordt je zelf geen eigenaar van de auto, waardoor deze niet op de balans komt. Als klant betaal je een vast bedrag per maand, waarvoor de leasemaatschappij alles voor je regelt. Denk hierbij aan:

  • Onderhoud;
  • Wegenbelasting;
  • Verzekering;
  • Pechservice;
  • Afschrijvingskosten;

Vaak is het ook mogelijk om brandstof en vervangend vervoer op te nemen in je contract

Deze leasevorm is ideaal voor:

Iedere ondernemer die een goede auto wil rijden zonder daarvoor in één keer een groot bedrag te investeren en op zoek is naar zekerheid en service. Met name kleine tot middelgrote bedrijven met personeel kiezen deze leasevorm, omdat zij zo de administratie van het wagenpark kunnen uitbesteden. Ook voor drukke ZZP’ers die een goede auto of bedrijfswagen nodig hebben is deze leasevorm perfect.

Netto operational lease

Ook bij netto operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto, waardoor de auto dus niet op de balans kom. Het verschil is alleen dat de aanvullende diensten niet in de overeenkomst wordt opgenomen. Zo ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting. Door deze zaken handig te kiezen, kun je netto wat meer overhouden per maand. Bij deze leasevorm is het vaak mogelijk om aan het eind van de leasetermijn de auto te kopen.

Deze leasevorm is voor:

Netto operational lease wordt voornamelijk toegepast door bedrijven die voordelig willen leasen zonder hun solvabiliteit (het eigen vermogen gedeeld door het vreemd vermogen) te verlagen. In tegenstelling tot het eveneens voordelige financial lease komt bij netto operational lease de auto niet op de balans te staan, waardoor het totaal aan vreemd vermogen gelijk blijft en dus de solvabiliteit.

Open en gesloten calculatie

Bij het grootste deel van de leasecontracten wordt gebruik gemaakt van een gesloten calculatie. Dit betekent dat veranderingen in afzonderlijke kosten waaruit het contract is opgebouwd niet zullen worden doorberekend aan de klant. Als dan bijvoorbeeld de kosten voor het onderhoud hoger zijn dan verwacht, betaal je niet ineens meer.

Dit kan wel gebeuren bij een operational leasecontract waarbij een open calculatie wordt gebruikt. Daarbij betaal je als het overeengekomen maandbedrag als voorschot, waarna op het eind van het contract wordt gekeken hoeveel alles daadwerkelijk heeft gekost. Waren er bijvoorbeeld minder kosten voor onderhoud? Dan krijg je geld terug. Waren er meer kosten? Dan moet je bijleggen.

Hoe zit het met belastingen bij operational lease?

Je kunt de leasekosten volledig aftrekken. Op deze manier verlaag je de winst en dus de belasting die je moet betalen. Dit geldt ook voor de btw: die is als voorbelasting aftrekbaar bij de periodieke aangifte omzetbelasting. Bij netto operational lease kun je naast de leasekosten ook de overige kosten voor bijvoorbeeld benzine, verzekering en onderhoud volledig aftrekken.

Ga je de auto ook privé gebruiken? Dan moet hier bijtelling voor betalen. Hoe hoog deze bijtelling is, is afhankelijk van de cataloguswaarde van je auto, je jaarlijkse belastbare inkomen en de CO2-uitstoot van de auto. Meer weten over bijtelling? Lees dan hier alles over bijtelling.

Meer weten over operational lease? Neem vrijblijvend contact op met een adviseur.

Advies nodig?

Neem contact op met ons