Zakelijk een marge auto leasen zonder btw

Ben je als bedrijf, instelling of zzp’er op zoek naar een zakelijke marge auto? Dat is dan een hele slimme zet. Zeker voor ondernemers vrijgesteld van btw, starters en zzp bedrijven. Omdat er over deze auto’s géén btw wordt gerekend hoeft er dus geen btw afgedragen te worden aan de Belastingdienst. Bij zakelijkleasen.nl hebben wij alle marge auto’s al voor je verzameld waarover geen btw gerekend wordt. Kies gerust een leuke leaseauto uit. Wil je meer informatie over margeauto’s voor je een keuze maakt?

Lees dan gerust verder.

Wat is een zakelijke marge auto?

Een marge auto is een voertuig waarbij een eerste particuliere eigenaar (of ondernemer vrijgesteld van btw) de btw al heeft afgedragen aan de Belastingdienst. Omdat zij géén recht hebben op de teruggave van btw hoeft een volgende eigenaar niet opnieuw btw af te dragen. Dit is voor bedrijven die vrijgesteld zijn van btw of ondernemers die geen btw willen aanbetalen voor een leaseauto dus ideaal.

Een marge auto is altijd een occasion en zal ofwel moeten worden gekocht of worden gefinancierd via financial lease. Bij deze leasevorm wordt je direct economisch eigenaar van het voertuig en los je de leasauto als het ware af in maandelijkse betalingen.

Financial lease je een auto van de dealer waarvan de eerste eigenaar een particulier of vrijgestelde ondernemer was kun je de auto overnemen zonder btw. Dit heeft als voordeel dat je als ondernemer geen aanbetaling van de btw hoeft te doen die kan oplopen tot duizenden euro’s. Al hoewel je de btw enkele maanden later weer terug krijgt van de belastingdienst is dit voor veel zzp’ers een bedrag dat zij niet kunnen missen. Het financial leasen van een marge auto is dan een uitstekende optie.

Vind hier je toekomstige auto

[wd_asp id=1]

Wie kiest er voor een zakelijke marge auto?

Ondernemingen vrijgesteld van btw

Marge auto’s zijn ideaal voor bedrijven, instellingen of zzp’ers die vrijgesteld zijn van btw zoals in de zorg, sportorganisaties, kinderopvang en het onderwijs. Over marge auto’s wordt namelijk geen btw gerekend. Zouden zij kiezen voor een zakelijke leaseauto waar wél btw over wordt gerekend zijn zij dus duurder uit omdat zij de btw niet terugkrijgen van de Belastingdienst. Kiezen voor een auto zonder btw is voor deze vrijgestelde branches dus de ideale optie om goedkoper een auto te leasen.

Startende ondernemers of bij beperkte liquide middelen

Doorgaans kiezen er ook veel ondernemers voor een marge auto die de btw wel terugkrijgen maar deze niet vooruit kunnen of willen betalen. Bij financial lease is het aanbetalen van de btw door de ondernemer zelf gebruikelijk. De reguliere ondernemers krijgen dit geld namelijk weer terug van de Belastingdienst bij de verrekening van de omzetbelasting. Dit bedrag kan echter oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Niet alle ondernemers kunnen dit bedrag missen, ook al is het tijdelijk. Door te kiezen voor een marge auto hoeven zij geen aanbetaling van de btw te doen en houden zij het geld in hun onderneming om verder te kunnen investeren.

Voor deze ondernemers is er tegenwoordig de optie om de btw te laten voorfinancieren door de bank. Zo kunnen zij toch kiezen voor een btw auto en hoeven zij géén aanbetaling van de btw te doen.

Voorfinancieren van de btw door de bank

Het nadeel van het kiezen voor een marge auto is dat je keuze enigszins wordt beperkt. Wil je toch een bredere keuze hebben en kiezen voor een btw auto? Dan kan het een idee zijn om de bank de btw te laten voorfinancieren. Dit houdt in dat de bank de gehele waarde van de auto financiert inclusief de btw. Dit betekent dus dat je geen aanbetaling hiervoor hoeft te doen.

Hierin is een duidelijk verschillen tussen reguliere ondernemers en ondernemers of instellingen vrijgesteld van btw.

Reguliere ondernemers (btw plichtig)

Val je onder de normale btw regeling dan betaalt de bank je volledige leaseauto inclusief de btw. Over de financiering van de btw wordt geen rente gerekend en dit extra bedrag heeft ook geen invloed op je maandbedrag. Wanneer je de btw namelijk weer terug krijgt van de Belastingdienst maak je het voorgefinancierde bedrag van de btw namelijk weer over naar de bank.

Het werkt in 3 simpele stappen:

  1. De bank financiert het bedrag voor je auto inclusief btw
  2. Je krijgt de BTW terug van de Belastingdienst binnen enkele maanden
  3. Als je de BTW terug hebt betaal je de bank het voorgefinancierde bedrag terug

Ondernemingen, instellingen en zzp vrijgesteld van btw

Kies je toch voor een btw auto ondanks je de btw niet terug krijgt van de Belastingdienst dan kun je er alsnog voor kiezen (bij goede jaarcijfers) om de btw te laten voorfinancieren voor de bank. Dit zal dan resulteren in een hogere lening (en mogelijk rente) die wordt omgezet naar een maandelijkse aflosprijs zoals dat gebruikelijk is bij financial leasen. Het is goed om deze optie achter de hand te hebben maar wij kunnen je alvast verklappen dat het leasen van een marge auto een stuk voordeliger is.

Financial lease of Operational lease?

Kies je voor een occasion dan gaat het altijd om financial lease. Bij operational lease gaat het namelijk altijd om een nieuwe auto. Ook is bij operational lease de leasemaatschappij verantwoordelijk voor de belastingen (dus ook btw) en onderhoud en verzekeringen. Het voordeel is dat je hierdoor zorgeloos kunt leasen en ook geen btw hoeft af te dragen. Een nadeel is dat je geen eigenaar wordt van het voertuig want deze blijft bij operational lease op naam staan van de leasemaatschappij. Wel kun je natuurlijk afwegen of operational leasen beter bij je past dan het financial leasen van een marge auto.

Omdat het bij operational lease altijd om een nieuwe auto gaat en all inclusive is ligt de maandprijs ook wat hoger dan wanneer je een occasion financial leaset. Hier krijg je echter wel veel comfort en gemak voor terug zoals vervangend vervoer, reparaties & onderhoud en ANWB hulpservice.

Advies nodig?

Neem contact op met ons