Zakelijke leaseauto in de zorg

Lease zonder BTW te hoeven betalen

Ben je actief in de zorg branche en op zoek naar een leuke zakelijke leaseauto? Dan zitten hier wel wat haken en ogen aan in vergelijking met andere branches. Omdat de zorg vrijgesteld is van btw kun je deze namelijk niet terugvorderen van de Belastingdienst.

Gelukkig zijn er 3 oplossingen waardoor jij als zorgmedewerker alsnog op een goede manier aan een zakelijke auto komt namelijk:

  1. Een marge auto leasen zonder btw (aangeraden!)
  2. Het voorfinancieren van de btw door de bank
  3. Operational leasen als zorgmedewerker

1. Zakelijk een marge auto leasen zonder btw

Een marge auto is een voertuig waarvan de eerste eigenaar een particulier of een van btw vrijgestelde ondernemer is. Bij aanschaf van de auto betalen zij het bedrag inclusief btw aan de Belastingdienst zonder dat zij recht hebben op een btw teruggave. Omdat de btw betaling al is voldaan hoeven toekomstige eigenaren van het voertuig geen btw meer af te dragen. Een marge auto is per definitie dus een btw vrije auto en altijd een occasion. Door te kiezen voor een marge auto kan het jou als zorgmedewerker duizenden euro’s besparen op een leaseauto. Wij kunnen je alvast verklappen dat dit de meest voordelige optie is.

Omdat het om een occasion gaat wordt dit verbonden aan de leasevorm financial leasen. Hierbij wordt je direct economisch eigenaar van het voertuig. Aan het einde van het leasecontract mag je de auto dan ook houden na het betalen van de slottermijn.

2. Voorfinanciering van de btw in de zorg

Is je oog toch gevallen op een auto waar btw op zit? Dan kun je voor kiezen om de btw te laten voorfinancieren door de bank. Normaal gesproken financiert de bank alleen het bedrag van de auto exclusief btw en moet je de btw zelf aanbetalen. Dit kan enkele duizenden euro’s bedragen wat voor de gemiddelde zorgmedewerker vaak een onmisbaar bedrag is.

Door te kiezen voor voorfinanciering vergoed de bank het bedrag van je zakelijke auto inclusief btw. Hierdoor hoef je de btw niet zelf voor te schieten. Hierdoor betaal je een hoger maandbedrag maar is de betaling hiervan veel beter behapbaar.

3. Operational leasen in de zorg

Bij operational leasen gaat het altijd om een nieuwe auto. Daarnaast is het een all inclusive leasevorm waarin ook de kilometers, reparatie, onderhoud, vervangend vervoer en weghulpservice zijn opgenomen. Voor een vaste prijs per maand weet je dus exact waar je aan toe bent.

Omdat de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto wordt je dus geen eigenaar van het voertuig zoals bij financial leasen wel het geval is. Ook zijn er enkele aftrekposten waar je geen recht op hebt omdat het voertuig niet op je bedrijfsnaam staat. Het voordeel hiervan is dat je geen btw hoeft af te dragen over de aanschafprijs van de auto. Wel betaal je btw over het leasebedrag per maand.